HTML5 JE 'IN'

Novi Chrome kaže 'zauvijek zbogom' Adobe Flashu

05.12.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Proteklih godina, Adobe Flash je u internetskom svijetu postao više sinonim za sigurnosne propuste i ranjivosti nego li kao koristan dodatak. Doda li se u prilog tome činjenica da HTML5 sve više kraljuje webom, jasne su stare najave kako je Flashu odzvonilo. Googleov internetski preglednik Chrome u najnovijem izdanju (55) onemogućuje korištenje Flasha na većini web odredišta

Čak i bez novosti oko Flasha, koje su službeno otkrivene u kolovozu, nadogradnja na verziju Chrome 55 je golema. Donosi čak 36 sigurnosnih zakrpi za ranjivosti koje uključuju XSS, same-origin bypass i buffer overflow. Čak 26 tih ranjiivosti su pronašli istraživači van službenog tima te im je isplaćeno preko 64 tisuće dolara za trud.

U svom srcu, Chromeu je dorađen V8 JavaScript engine, koji donosi poboljšanja vezana za radnu memoriju. Prosječan korisnik može očekivati do 50 posto manje zauzeća RAM-a, a to se ne tiče tek osobnih računala, već i tableta te pametnih telefona.


Chrome će bez pardona blokirati Flash sadržaj sa svih drugih stranica osim (za sada) nekoliko izuzetaka. Ipak, i ti izuzeci će biti aktivni tek godinu dana, nakon čega slijedi potpuno blokiranje:

Facebook.com
YouTube.com
Yahoo.com
Live.com
VK.com
Yandex.ru
Twitch.tv
OK.ru
Amazon.com
Mail.ru

U slučaju da stranica nije kompatibilna s HTML5, Chrome će ipak upitati korisnika želi li dopustiti učitavanje Flash sadržaja. Što se tiče same nadogradnje, ona bi se trebala automatski odviti kod svih korisnika Chromea, no stvari je moguće ubrzati jednostavnim odlaskom na About stranicu preglednika, gdje će on provjeriti je li nadogradnja dostupna i instalirati je.