KATASTROFALNI REZULTATI

Nemojte ih kupovati, zamjenski punjači za iPhone izuzetno su opasni!

04.12.2016 u 07:41

Bionic
Reading

Godinama je već jasno kako su krivotvoreni i 'zamjenski' Appleovi punjači veliki rizik za uništavanje uređaja - ali i prostora u kojima se nalaze. Najmanji je još problem to što mogu ubiti bateriju uređaja ili sami uređaj, već mogu izazvati i požar. CTSI (Chartered Trading Standards Institute) Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je napravio test 400 krivotvorenih punjača koje su nabavili online...rezultat je užasan

Od njih 400 kupljenih u osam zemalja diljem svijeta, čak 397 punjača nije zadovoljilo osnovne sigurnosne testove. Još prije nekoliko godina elektrotehničari su analizirali tada popularne 'zamjenske' i krivotvorene punjače za iPad, a rezultat je bio isti. Niti je punjače odobrio Apple, niti su prošli neke osnovne testove sigurnosti - niti su raspolagali snagom navedenom na pakiranju.

CTSI-jev test pokazao je sličnu stvar. Samo tri punjača od njih 400 su imali dostatnu izolaciju, dok su svi ostali imali značajan potencijal da stvore električni šok. U zlatno doba tih punjača nije bilo teško pročitati i novosti iz Kine i drugih zemalja kako su ljudi i usmrćeni dok su se igrali svojim iUređajima za vrijeme punjenja.


Prošla je koja godina, a stvari oko lažnih punjača su opet u fokusu. Apple je tako nedavno proveo vlastiti test i zaključio da je preko 90 posto punjača i kablova za iPhone na Amazonu krivotvoreno i lažno.

'U prošlih devet mjeseci Apple je u sklopu zaštite branda kupio više od 100 iPhonea, kablova i punjača koji su prodavani na Amazonu. Nakon internog pregleda materijala, zaključili smo da je gotovo 90 posto proizvoda krivotvoreno (...) Takvi proizvodi su loše napravljeni, koriste inferiorne komponente i izolaciju i time predstavljaju rizik za potrošača', izjavili su tada u Appleu.

Kako je ranije bilo riječi, Appleovi punjači jesu skuplji (ne nužno i kablovi), ali su i neusporedivo kvalitetniji od bilo kakvih drugih neslužbenih rješenja. Iznimka su, naravno, ovjereni proizvođači poput Belkina, Monopricea i Amazon Basicsa, no i njihovi punjači koštaju više od lažnjaka. Ponekad uistinu ne vrijedi štediti na stvarima.

Rezultat ovih novijih događanja je to da Amazon marljivo uklanja sve punjače koje je označio Apple, no tržište za jeftinije i dalje postoji (eBay i sl.).