PREDSTAVLJENA PONUDA

Startupovi, evo što sve Microsoft ima za vas

02.12.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Microsoft je tijekom nedavno održane europske konferencije poslovnih anđela i investitora EBAN 2016. u Zagrebu predstavio načine podrške startupova na globalnoj i lokalnoj razini

Jason Nadal, direktor odjela za promociju razvojne platforme i poslovna rješenja u Microsoftu Portugal, naglasio je kako je za razvoj startupa prije svega potrebno zdravo i stabilno poslovno okruženje te je pozvao hrvatske startupove da se prijave u Microsoftove programe.

Microsoft nudi pomoć pri sazrijevanju startupova u kompanije u raznim aspektima poslovanja, od stručnih treninga za direktore, razvoja kulture timova, zapošljavanja i razvoja talenata pa sve do stvaranja distributivnih kanala s tvrtkama s popisa Fortune 500 i učenja o tome kako raditi s velikim korporacijama te razvijati nova tržišta.

Naveo je primjer portugalskog programa za startupove Ativar kojeg u toj zemlji provode Microsoft, vlada i lokalna vlast zajedno s raznim nevladinim udrugama s ciljem stvaranja poduzetničke klime i poticajnog okruženja za razvoj startup zajednice.

Plan programa je bio povećati broj startupa s 35 tisuća u 2015. na 50 tisuća u 2020. te u istom periodu i broj radnih mjesta sa 70 tisuća na 130 tisuća. Taj će cilj, ustvrdio je, biti ostvaren puno ranije.


Microsoft pomaže stvaranje novih startup tvrtki kroz svojih 100 inovacijskih centara u 33 zemlje te kroz razne programe. Jedan od najpoznatijih je BizSpark u sklopu kojeg je od 2008. besplatni softver, cloud i druge Microsoftove alate koristilo preko 100 tisuća stratupova koji su završili program i 1.500 partnera u više od 100 zemalja.

Veliki fokus stavljen je na Microsoft Accelerator, četveromjesečni program kreiran po mjeri startupova Serije A, spremnih za ulazak na tržište, trenutno aktivan u gradovima kao što su Bangalore, Peking, Berlin, London, Pariz, Seattle i Tel-Aviv, gdje je do danas sazrilo više od 500 startupova te je za njih prikupljeno dvije milijarde dolara sredstava. 32 startupa preuzeto je akvizicijama, a tri su izašla na burzu.

Predstavljen je i novi projekt Microsoft Ventures za podršku zrelijim startupovima u ključnim fazama razvoja putem investicija i akvizicija. U Hrvatskoj Microsoft provodi projekte za lokalne startupove Software Startup Academy i program Tribes.

Microsoft Hrvatska je u okviru startup natjecanja Zagreb Connect domaćem startupu Tinitus OFF dodijelilo nagradu vrijednu 25 tisuća dolara u obliku kredita za Azure. Startup razvija aplikaciju koja uz pomoć glazbene terapije pomaže otkloniti tinitus, iritantne šumove u ušima.

Startupi koji se žele kvalificirati u programe tvrtke Microsoft trebaju biti mlađi od pet godina, imati prihod manji od jednog milijuna dolara i imati dobru poslovnu ideju, a mogu se prijaviti putem stranice BizSpark