PREDIVAN TIMELAPSE

Jako će vam se dopasti novitet u Google Earthu

04.12.2016 u 07:42

Bionic
Reading

Još 2013. godine, Google je otkrio Earth Timelapse, najopsežniji prikaz površine Zemlje do sada. Zahvaljujući interaktivnom iskustvu, korisnici su mogli istražiti planet ne samo u trenutnom izdanju, već i u povijesti. Google je sada proširio Timelapse te je Zemljom moguće vidjeti promjene sve od 1984. pa do danas

U pitanju je proširenje koje dodaje četiri dodatne godine satelitskih snimaka uz vrtoglavih nekoliko petabajta podataka snimaka vrlo visoke razlučivosti s par novih satelita Landsat 8 i Sentinel-2. Sve ovo osigurava sate i sate zabavnog istraživanja proteklih 32 godine površine Zemlje, no tu je i jedan turoban kuriozitet - istraživanje klimatskih promjena.

Pored oblikovanja površine Zemlje strojevima, ljudi trećem kamenčiću od Sunca lice mijenjaju i utjecanjem na klimatske promjene. Tome posebno svjedoči prikaz glečera i godina kada su na nekim lokacijama zavladale drastične suše.


Za pregled svega dovoljno je posjetiti službenu Timelapse stranicu, koja je automatski proširena novim lokacijama i slikovnim podacima od 1984. naovamo, ili početi istraživati u polju ispod:

IT div iz Mountain Viewa kreirao je i posebnu YouTube listu filmića s nekima od zanimljivih lokacija, koje su doživjele izmjene u 32 godine: