TRIKOVI I SAVJETI

Android vam je dosadnjikav u odnosu na iPhone? Ne očajavajte!

24.11.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Velika prednost pametnih telefona s operativnim sustavom Android je u tome što se izgled zaslona, ikonica i drugih elemenata u velikoj mjeri može mijenjati i prilagođavati vašim potrebama i željama. Evo nekoliko primjera

1) Postavite živu pozadinsku sliku (wallpaper)

Žive pozadinske slike pomiču se i mijenjaju s vremena na vrijeme. U Googleovom dućanu Play naći ćete nekoliko dobrih aplikacija (recimo, Meter) pomoću kojih ćete lako postaviti živi wallpaper.

Ako se želite sami okušati u zamjeni pozadinske slike, pritisnite i zadržite pritisak na bilo kojem nepopunjenom dijelu početnog zaslona, odaberite opciju Wallpapers i odaberite novi s popisa.

2) Postavite screen saver

Otvorite Settings. Odaberite Display, pa Screen saver kako bi vidjeli što vam je na raspolaganju. Ponuda će varirati ovisno o tome koji uređaj imate.

Otvorite li izbornik u gornjem desnom kutu (tri točkice), možete vidjeti kako će screen saver izgledati kad se aktivira te odlučiti kad će se uključiti. Neki među njima imat će dodatne mogućnosti, pa ih svakako istražite.

I da, imajte na umu kako lokalizirana izdanja Androida mogu imati neobične nazive za screen saver, poput primjerice sanjarenja.


3) Stavite više informacija na zaključani zaslon

Nije vam zgodno otključavati uređaj svaki put kad želite pristupiti podacima i informacijama iz neke aplikacije, a generički zaključani zaslon na vašem uređaju ih ne nudi? Microsoft ima zgodnu aplikaciju koja će vam pomoći u prilagodbi.

Next Lock Screen nudi detaljne obavijesti (notifikacije), kratice do kontakata, brz pristup kameri i ključnim postavkama, widgete za vremensku prognozu i kalendar...

4) Učinite Android neprepoznatljivim

Kako bi potpuno preuredili početni zaslon, instalirajte neki od alternativnih launchera. Riječ je o aplikacijama koje se aktiviraju kad pritisnete dugme Home, a kojima možete upravljati ako otvorite Settings, odaberete Apps, pa zatim sličicu zupčanika i potom Home s izbornika.

Među najboljima je dalje dobri stari Themer.

5) Učinite početni zaslon pametnijim

Kad smo već kod launchera, bacite pogled i na Aviate. Počiva na pretpostavci kako trebate različite aplikacije i funkcije pametnog telefona u različita doba dana.

Funkcionira pomalo kao Google Now, ali ide korak dalje tako što organizira vaše aplikacije temeljem njihove funkcije i doba dana. Možete to, naravno, promijeniti kako bi prilagodili svojim potrebama i željama. Bonus je katalog odličnih pozadinskih slika.


6) Promijenite sličice na početnom zaslonu

Većina launchera za Android nudi mogućnost promjene sličica (ikonica) na početnom zaslonu.

Nakon što odaberete jedan, moći ćete početi početi pretraživati trgovinu s aplikacijama u potrazi za paketom sličica koji vam odgovara i koji je kompatibilan s vašim launcherom. Imajte na umu kako ćete za većinu morati bar nešto platiti.

7) Dodajte ljepše widgete

Pritisnite i zadržite pritisak na nepopunjenom dijelu bilo kojeg početnog zaslona i odaberite Widgets kako bi vidjeli što je na raspolaganju.

Widgeti za glazbene aplikacije za Googleove aplikacije su naročito korisni, no možete ih dodatno uljepšati ako instalirate Beautiful Widgets. Fokus je na widgetima za dan, sat i vremensku prognozu, za koje postoji pregršt odličnih dizajna.

8) Promijenite veličinu i stil teksta

Koji god launcher instalirati, vjerojatno će ponuditi mogućnost promjene stila i veličine fonta kojim je tekst ispisan. U launcheruHola, recimo, te postavke možete naći u izborniku Appearance pod kraticom Hola Settings

Kucnite Icon and Label kako bi prialgodili veličinu sličica i njihovih oznaka ili Text Color kako bi promijenili boju teksta u crnu ili bijelu.

9) Riješite se Googleove tražilice

Launcher kao što je Asusov ZenUI će vam pomoći pri uklanjanju ili zamjeni Googleove tražilice, obično smještene pri vrhu početnog zaslona.

WidgetCustom Search Bar omogućit će vam još i više: primjerice, dodavanje raznih kratica u tražilicu (koje vode do Wikipedije i IMDB-ja, recimo), kao i promjenu oblika i boje tražilice.

Više:Gizmodo