OPREZ S POPUSTIMA

Ako baš želite da vam netko isprazni karticu na netu, ne čitajte ovo

24.11.2016 u 07:11

Bionic
Reading

Postoji puno načina kako vas mogu pokušati prevariti tijekom kupnje online, naročito tijekom razdoblja kada se naveliko nude popusti i sniženja. Evo kako se možete zaštititi

Kao što smo već pisali, Hrvatska udruga banaka nedavno je upozorila korisnike društvenih mreža na lažne oglase kojima ih se mami na kupnju raznovrsne brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) uz velike popuste i rasprodaje. Kad kliknu na poveznicu, od njih se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima http, umjesto https.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, a kupci robu za koju misle da su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su im računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili, upozorili su iz HUB-a.

Dodali su kako pri kupnji na internetu obavezno sami upisujete web-adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web-stranica te da prije unošenja kartičnih podataka obavezno provjerite radi li se o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnete troškove za transakcije koje nisu izvršili.


To je tek jedan od načina na koji vas mogu pokušati prevariti tijekom kupnje online, naročito tijekom razdoblja kada se na veliko nude popusti i sniženja kao što su Alibabina Dvostruka jedanaestica (poznata i kao Dan samaca) ili američki Black Friday i Cyber Monday

Tako, recimo, prevaranti šalju lažnu e-poštu s navodnom potvrdom isporuke kupljenih proizvoda, punu poveznica s phishingom i privitaka krcatih virusima. Ako niste ništa slično naručili, razmjerno ćete ih lako razotkriti. No ako jeste, mogu vas zavarati. Stoga budite oprezni.

Prije no što kliknete na poveznicu svakako provjerite adresu pošiljatelja kako biste vidjeli je li doista stigla od trgovca ili isporučitelja usluge. Ako vam se nešto učini sumnjivim, posjetite web-trgovinu u kojoj ste obavili kupnju, ulogirajte se u svoj korisnički račun i provjerite status narudžbe.

Postupkom koji se naziva phishing pokušat će vas navesti da im date osobne podatke - poput primjerice korisničkog imena i lozinke za bilo što čime se bavite online, od posla i bankarenja do zabave - putem e-maila, društvenih mreža ili telefona.

Kako bi vas uvjerili da trebate kliknuti na poveznice koje sadrži, poruka će izgledati kao da stiže iz vjerodostojnog izvora (banke, dostavne tvrtke, predstavnika društvenih mreža), inzistirati kako je riječ o nečemu na što morate žurno reagirati i preusmjeriti vas na web-odredište koje djeluje kao pravo. Gdje ćete se, ako niste oprezni, logirati i predati lopovima pristup osobnim podacima, možda i novcu.


Čuvajte se lažnih kupona za popuste i rasprodaje te poklon-kartica koji vam stižu u e-sandučić ili se pojavljuju na društvenim mrežama, a mogu i stići putem SMS-a. Ako niste sigurni kako možete vjerovati trgovcu online, bolje je suzdržati se od kupnje. Ma kako velik popust bio.

Također, ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno je lažnjak. Naročito ako trebate dobiti nešto besplatno ili uz ogroman popust.

Općenito, nije mudro davati osjetljive podatke bilo kome na internetu ili putem telefona. Nemojte to činiti osim ako niste sto posto sigurni kako znate s kime imate posla. Čak i u tom slučaju provjerite. Budite oprezni i s e-poštom i porukama koje stižu od prijatelja i drugih osoba koje poznajete. Nikad ne znate jesu li pokupili kakav virus ili malver.

Prevaranti ponekad podignu čitavu lažnu e-trgovinu netom prije sezone popusta koja, naravno, nestane čim potrošački praznik završi s vašim podacima, možda i novcem. Kad god možete, kupujte od trgovaca kojima vjerujete, u službenim i dobro poznatim e-trgovinama. Kako ćete ih provjeriti? Najjednostavnije: potražite recenzije online te telefonski broj i adresu za kontakt. Ako toga nema, imate dobar razlog za sumnju.


Moguće je kako će i neki od trgovaca iskoristiti gužvu i pokušati vas nasanjkati. Provjerite na što se točno odnose popusti, što je obuhvaćeno rasprodajom, u kojoj količini je dostupno i koliko će rasprodaja trajati, pod kojim uvjetima ćete dobiti besplatnu dostavu i tome slično.

Uvijek, ali uvijek obavljajte financijske transakcije online putem sigurne internetske veze. Pogledajte je li https na početku adrese. Ne koristite javno dostupan wi-fi za kupovinu i plaćanja online. Koristite kreditnu umjesto debitne kartice kako bi ostavili manevarskog prostora za osporavanje troškova koje niste napravili.

Upogonite VPN. Instalirajte i redovno nadograđujte antivirusni i antimalver softver. I informirajte se na stranicama kao što je Sigurnost na internetu