VIKEND JE

Odmorite mozak a da ne maknete pogled s monitora ili mobitela

10.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Mozak vam stalno radi. Čak i kad se odmarate, bavi se tisućama stvari na koje ne obraćate pozornost. Kako bi bio u što boljoj formi, treba vježbati. Evo nekoliko aplikacija koje će vam pomoći

1) Simple Habit (Web, Android, iOS)

Aplikacija koja će vam ponuditi svjesne meditacije podijeljene u petominutne dijelove koje možete koristiti za kratke stanke tijekom posla. U ponudi je puno meditacija za raznorazne situacije više od 50 učitelja meditacije diljem svijeta. Ima besplatnih, ima onih za koje ćete trebati platiti.

2) Brain Breaks (Web)

Kad se nečim bavite, mozak vam se nakon nekog vremena počne zamarati. Postaje vam sve teže zadržati pozornost i usredotočiti se. Ova web-aplikacija nudi niz vježbi za um i tijelo koje će vas osvježiti, a koje će odlično poslužiti za kratke stanke.

3) Brain.fm (Web, iOS)

Autori ove aplikacije tvrde kako djeluje bolje od kofeina. Pitat će vas kojim se tipom aktivnosti bavite, pa potom za vas temeljem znanstvenih spoznaja odabrati glazbu koja joj najbolje odgovara. Preporučuje se korištenje slušalica.

Deset melodija je besplatno. Ako vam se svidi, za nastavak korištenja potrebno je platiti sedam dolara mjesečno. Uključen je i vodič koji će vam objasniti kako aplikaciju najučinkovitije koristiti.


4) Brain Pump (Web)

U ovoj zbirci obrazovnih i zabavnih videozapisa, kategoriziranih kako bi bili lakše pretraživi, pronaći ćete nešto što će vam stimulirati sive stanice. Među njima su poznati youtuberi kao što su Minute Physics i ASAP Science, kao i manje poznati viralni videozapisi.

Služe kako bi proširili svoje znanje tako što ćete posvetiti nekoliko minuta dnevno učenju po kategorijama kao što su psihologija, kemija, svemir, fizika, povijest, poslovanje, tehnologija, matematika... Možete se pretplatiti i na newsletter

5) The Guardian’s Crosswords (Web)

Križaljke su među najstarijim i najboljim vježbama za mozak, ali i dobar alat za borbu protiv gubitka pamćenja.

Britanski list Guardian ponudio je svoje čuvene dnevne križaljke (njih više od 14 tisuća) besplatno online, s ogromnom arhivom zagonetki. Možete ih rješavati na zaslonu računala ili smartfona, odnosno isprintati ih ako ste skloniji klasičnom pristupu.

Više:Make Use Of