AKO VEĆ MORATE

Spasite bateriju mobitela - obrišite Facebook!

22.11.2016 u 06:31

Bionic
Reading

Facebook app za Android redovito dobiva nadogradnje i osvježenja, no u pravilu ovaj div rijetko kada govori detalje o nadogradnjama. Usprkos tim brojnim peglanjima koda, Android izdanje aplikacije za najpopularniju društvenu mrežu na svijetu nema baš dobru reputaciju po pitanju trajnosti baterije uređaja. Uklanjanje tog appa s uređaja moglo bi osigurati čak 20 posto više baterije

Bloger i autor Russell Holly odlučio je još u siječnju ove godine testirati neke neobičnosti vezane uz Facebook app za Googleovu platformu Android. Htio je vidjeti kakvo trajanje baterije uređaja LG G4 može očekivati ako ukloni službene aplikacije Facebook i Messenger. Otada je niz drugih autora i općenito korisnika Android uređaja odlučilo učiniti slične eksperimente - s uglavnom identičnim rezultatima, neovisno o količini nadogradnji koje bi službene aplikacije dobile.

Ne samo da je trajanje baterije uređaja bilo bolje po brisanju aplikacija, već su se i druge aplikacije otvarale 15-tak posto brže. U brojnim tekstovima se navodi kako su opće performanse platforme Android poboljšane nakon što su uklonjena dva 'krivca' za probleme - Facebook i Messenger.


Zanimljivo je kako je Facebookov službenik Chris Cox ohrabrivao zaposlenike da koriste Android, nakon što je shvatio da je iOS varijanta kudikamo ispoliranija. To po svoj prilici nije pomoglo mnogo. Tech World Zone je u najsvježijoj porciji testova tek potvrdio stare boljke i činjenicu - mobilni uređaji vidljivo lakše dišu bez Facebookovog materijala na sebi.

Još jedna zanimljivost je i to da integrirani sustav praćenja potrošnje baterije na platformi Android po aplikaciji/servisu nije uočio drastičnu potrošnju baterije kod aplikacije Facebook pa krivnja po svoj prilici zapravo pada na brojne pozadinske procese. 

U Facebooku su tek kratko izjavili kako istražuju tvrdnje korisnika o problemima s brzinom aplikacije, no nisu se osvrnuli na potrošnju baterije.

TWZ via Gizmodo