STIŽE BRŽE IZDANJE

Niti pola godine star OnePlus 3 već odlazi u mirovinu

17.11.2016 u 08:21

Bionic
Reading

Kad se rasprodaju zalihe modela OnePlus 3, to je to od uređaja predstavljenog prije manje od pola godine. Mlada kineska tvrtka OnePlus ovih dana je kontroverzno već otkrila nasljednika - model OnePlus 3T. Kakve su razlike u odnosu na umirovljeni uređaj?

OnePlus 3 je trebala biti perjanica kompanije koja je popravila gotovo sve mane prethodnih uređaja. Čini se kako to nije bilo dovoljno dobro za OnePlus koji se pokušava izboriti za svoj komad tržišnog kolača. Stoga su predstavili OnePlus 3T, koji možda donosi isti dizajn - no hardverske iznutrice su ipak izmijenjene.

OnePlus 3T donosi Qualcomm Snapdragon 821 (u odnosu na stariji Snapdragon 820 u 'trici') uparen s istom količinom radne memorije - 6GB. Tehnički testovi ne pokazuju drastične razlike u brzini između ove dvije generacije Qualcommovog čipseta, no jedna razlika itekako postoji - ona u zagrijavanju. Novije izdanje Snapdragona se manje grije, zahvaljujući čemu OnePlus 3T može raditi na višem radnom taktu duže vremena. Istovremeno je smanjena i potrošnja baterije, a tu su i neke optimizacije samog čipa za Android platformu.


U kućište modela 3T smještena je i veća baterija (3.400mAh u odnosu na 3.000mAh kod starog modela), a dostupan je i model s više spremišnog prostora (do 128GB). Malo tko se baš žalio na prednju kamericu sad umirovljenog uređaja, no ona je s 8MP nadograđena na 16MP (Samsungov 3P8SP senzor, uz f/2.0 optiku i fiksni fokus). Stražnja, glavna kamerica ostala je identična modelu na zalasku, no optiku sada štiti safirno staklo i navodno nešto bolja stabilizacija slike. OLED zaslon razlučivosti 1080p također ostaje identičan prethodniku, kao i općenite dimenzije i masa uređaja.

Na žalost, OnePlus 3T neće stići s najnovijim izdanjem Android platforme (Nougat), već sa verzijom 6.0 Marshmallow u sklopu OxygenOS-a. Sreća u svemu je da je OnePlus obećao Android 7.0 Nougat i za stari i za novi model do konca godine.

Osim razlika u hardveru - tu je i razlika u cijeni. OnePlus 3T koštat će više od prethodnika, no i dalje je riječ o kudikamo nižem iznosu od onoga što prodaje konkurencija za iste tehničke karakteristike. 64-gigabajtni model nosit će cijenu od 439 dolara (40 dolara više od starog izdanja), dok će model od 128GB imati cijenu od 479 dolara. Dostupnost se očekuje koncem studenog.