NOVI ŽIVOT

Samsung se vraća preklopnim - savitljivim uređajima?

14.11.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Nekoć popularni preklopni mobiteli pali su u zaborav, no u život bi ih mogao vratiti Samsung - uz dodatni dašak karaktera. Patent koji je zatražio južnokorejski div otkriva savitljivi i preklopni pametni telefon, a uzmu li se prognoze analitičara od prije koju godinu, možda ovakvo što ugleda svjetlo dana vrlo brzo

Patent opisuje uređaj koji, pored unutrašnjeg savitljivog zaslona ima i vanjski, koji bi služio za prikaz nekih osnovnih informacija - baš kao nekadašnji modeli preklopnih uređaja. Sami sustav savijanja je izveden 'poluautomatski' kao jedna od opcija. Što to točno znači u praksi teško je za vidjeti, posebno zato jer patenti godinama ne ugledaju svjetlo dana - ako se to uopće i dogodi.

No, zgodno je za znati da južnokorejski div nije odustao od eksperimentiranja. S tehničke strane, savitljivi OLED zasloni postoje već duže vremena, a i LG se uhvatio u koštac razvojem savitljivih baterija i elektronike, također potrebne da bi takav uređaj funkcionirao.


Lenovo se na jednom od nedavnih događanja također pohvalio pametnim telefonom koji se može saviti u narukvicu - jasno, opet bez naznake kada će takvo što stići u ruke potrošača. Tehnologija u elektroničkom smislu jest tu, no izgledno je najveći problem trajnost takvih uređaja.

Kako je već rečeno, Samsung već godinama radi na konceptima različitih mobilnih uređaja koji integriraju savitljivi zaslon, kako za potrebe nečeg opisanog u spomenutom patentu, tako i za uređaje koji bi se jednostavno mogli odrolati po potrebi: