SLUŽBENI FILMIĆ

Što je novog u Androidu 7.1 za developere i korisnike?

14.11.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Svega nekoliko tjedana nakon što je Android 7.0 ugledao svjetlo dana Google je već najavio izdanje 7.1. I dok je dio noviteta već poznat, Google je sada na YouTube kanalu Android Developers otkrio nešto više detalja i širenje developer preview izdanja OS-a za nešto više uređaja

Vrijedi podsjetiti da su se developeri već neko vrijeme mogli 'igrati' nedovršenim izdanjem Androida Nougat 7.1, a sada se ponuda širi kako bi Google mogao riješiti potencijalne probleme specifične za neke uređaje.

Tu su ranije spomenuti kontekstualni izbornici koje se može dobiti dužim pritiskom na ikonice aplikacija. Oni su pandan Appleovoj 'Force Touch' značajki, a primjera radi, kada se duži pritisak napravi na ikonicu aplikacije Twitter, korisnik će izravno iz izbornika moći birati želi li poslati izravnu poruku, provjeriti obavjesti ili sastaviti tweet. Opcija je mnogo, no u konačnici sve ovisi o tom što će developeri napraviti od svega.


Još jedna od ranije spominjanih novosti je nova značajka za tipkovnicu 'Image Keyboard Support'. Baš kako ime i sugerira, developeri će korisnicima moći osigurati korištenje slikovnih sadržaja i sl. materijala umjesto uobičajenih znakova na tipkovnici - ovisno o appu.

Android 7.1 je posebno bitan i s tehničke strane - jer ova Googleova mobilna platforma ozbiljno ulazi u svijet VR-a. Izdanje 7.1 je mnogo bolje optimizirano za appove koji koriste virtualnu stvarnost - uz smanjenu latenciju, bolje performanse i manju potrošnju baterije uređaja.

Developeri s ovim mogu početi eksperimentirati već sada, dok je stvar još u vrlo aktivnoj fazi razvoja.