JADNI AUSTRALAC

Dostavio kobasicu dronom, a to bi ga moglo koštati 50-ak tisuća kuna

12.11.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Australac koji je upravljao multirotorom za skeč u kojem prijatelju dostavlja kobasicu mogao bi platiti opaku kaznu. Filmić koji je postavio na YouTube vidjela je CASA (Civil Aviation Safety Authority) - i blago rečeno - nisu bili presretni onim što vide

Video počinje tako da čovjek u kupelji piše poruku s narudžbom za kobasicu i šalje ju multirotorom. Letjelica se nakon toga upućuje na štand s roštiljem udaljen nešto manje od par kilometara, grabi kobasicu i vraća natrag. Ni u jednom trenutku u skeču se ne vidi tko upravlja letjelicom, a CASA zbog toga (i još mnogo razloga koji slijede) nije zadovoljna.

Letjelica je na snimci išla preko gusto naseljenih mjesta, preko autoceste i blizu ljudi, što je u suprotnosti s pravilnikom o letjelicama koji je izdala ova agencija. Pilot je izjavio kako snimka nije nastala odjednom, već je montirana te da letjelica ni u jednom trenutku nije napustila vidno polje pilota. No to nije dovoljno. Sigurnosnih rizika je bilo previše, a CASA tek treba odlučiti o kazni - koja u ovom slučaju može ići i do vrtoglavih 9.000 australskih dolara (oko 50 tisuća kuna).

Zemlje diljem svijeta možda nisu potpuno pripremile pravilnike vezane uz daljinski kontrolirane letjelice, no jedno je jasno - za njih vrijede i stari pravilnici. Izuzetak nije ni Hrvatska, u kojoj se apsolutno sve snimke kopnenih i vodenih površina moraju dati na pregled u Državnu geodetsku upravu. Štoviše, temeljem Uredbe o snimanju iz zraka NN 130/12 pravne i fizičke osobe smiju snimati iz zraka samo nakon što pribave odobrenja DGU-a.