EPILOG CELEBGATEA

Objavio gole fotke Rihanne, Kate Upton i drugih, a sad to mora masno platiti

28.10.2016 u 13:48

Bionic
Reading

Ryan Collins, jedan od hakera iz afere Celebgate, osuđen je na osamnaest mjeseci zatvora. Nikad nije dokazano kako je on bio taj koji je objavio ukradene materijale

Ryan Collins priznao je krivnju za optužbe za hakiranje početkom ove godine. Nadao se izbjeći maksimalnu predviđenu zatvorsku kaznu od pet godina.

Celebgate je 2014. godine punio stupce medija nakon što su procurile golišave slike i video zapisi holivudskih zvijezda te drugih poznatih i slavnih osoba, ukradene s njihovih korisničkih računa pri Appleu i Googleu.

Collins se upustio u sofisticiranu phishing prevarantsku akciju u studenom 2012. Do rujna 2014. prijevarom doišao do korisničkih imena i lozinki niza poznatih i slavnih osoba te provalio u njihove korisničke račune u računalnom oblaku.

Operacija bi počela tako što bi Collins poslao slavnoj osobi e-mail koristeći adresu koja je djelovala kao da stiže izravno iz Applea ili Googlea. U lažnoj e-pošti od žrtve bi zatražio korisničko ime i lozinku.

Ako bi dobio odgovor, to bi mu omogućilo pristup njihovim korisničkim računima i sadržaju kojeg su držali u računalnom oblaku. Tako se haker dokopao i materijala sadržaja koji nije za javnost.


36-godišnji stanovnik Lancastera u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji uspio je provaliti u bar 50 korisničkih računa na iCloudu i 72 na Gmailu. Među njegovim žrtvama su bile Jennifer Lawrence, Kate Upton, Rihanna i Avril Lavigne

Ponekad bi koristio softver za preuzimanje cjelokupnog sadržaja sigurnosnih kopija (backupova) s iClouda, a usporedno se i lažno predstavljao kako bi od djevojaka koje žele postati modeli dobio fotografije na kojima su bez odjeće.

Istražitelji nisu uspjeli dokazati kako je Collins bio taj koji je objavio ukradeni materijal online.