MOŽE I ELEGANTNIJE

Ne morate lijepiti flaster na web kameru kako bi se zaštitili

02.11.2016 u 08:25

Bionic
Reading

Iako je lijepljenje trake preko web kamere prilično siguran način zaštite privatnosti, ne morate se oslanjati na tako primitivne metode. Postoji nekoliko aplikacija s kojima možete isti cilj ostvariti elegantnije

Prva aplikacija za povećanje razine računalne sigurnosti je Oversight (Mac). Razvio ju je nekadašnji zaposlenik američke agencije NSA Patrick Wardle. Stalno se vrti u pozadini vašeg računala tražeći nešto neuobičajeno, pogotovo pokušaje pristupanja web kameri ili mikrofonu, kao i znani zlonamjerni softver kao što su OSX/Eleanor, OSX/Crisis i OSX/Mokes.

Jednostavna je za korištenje. Nakon što ju instalirate sama će se postaviti tako da se pokrene svaki put kad i macOS. Možete joj pristupiti klikom na sličicu kišobrana na statusnom izborniku.

Kad god se vaš mikrofon ili kamera aktiviraju pojavit će se upozorenje. Uz informaciju o aktivnosti web kamere dobit ćete i naziv procesa o kojem je riječ. Kliknite Block uočite li nešto što ne prepoznajete ili ne bi trebalo biti prisutno.

Za korisnike Windowsa je aplikacija Who Stalks My Cam, koja funkcionira na sličan način kao i Oversight: vrti se u pozadini dok radite ili se zabavljate, javlja se s upozorenjem kad naleti na nešto sumnjivo.


Osim što može onemogućiti neželjeni malver, također je u stanju preusmjeriti ga kako bi zaštitila vaše podatke.

Instalacija je također jednostavna. Možete odabrati da ju pokrenete u isto vrijeme kad i Windowse te odrediti pravila blokiranja pristupa, kao i naložiti joj vođenje bilješki o pristupu kameri.

Više:Gizmodo