PRVI U HRVATSKOJ

Osnovan Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost

26.10.2016 u 17:40

Bionic
Reading

Centar okuplja istaknute partnere iz industrije s ciljem razvoja kibernetičkih rješenja koja će biti globalno konkretna

Na inicijativu tvrtke CS Computer Systems osnovan je Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava. Uz CS kao nositelja projekta, partneri su Končar - Inženjering za energetiku i transport, Hrvatski operator prijenosnog sustava, znanstveno-istraživačke institucije Sveučilišta u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva te Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet - Odjel za Nacionalni CERT.

Riječ je o prvom centru kompetencija u Hrvatskoj iz područja kibernetičke sigurnosti. Trebao bi kroz istraživačko razvojne projekte pomoći razvoju učinkovitih rješenja te podići kapacitet poslovnog sektora radi uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava.

Također, trebao bi poslužiti i kao platforma za objedinjavanje znanja i razvoj globalno konkurentnih rješenja te omogućiti pouzdano funkcioniranje kritičnih sektora i infrastrukture na nacionalnoj te EU i globalnoj razini.


Nositelj i svaki od partnera u navedenom Centru kompetencija doprinijet će svojim znanjima, iskustvom i inovacijama koje su stekli kroz svoj dugogodišnji rad na područjima upravljačkih sustava, kibernetičke sigurnosti, istraživanja i razvoja te vođenja složenih projekata u industrijskim i znanstvenim okruženjima.

Projekt Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava prepoznao je i Hrvatski klaster konkurentnosti sektora elektro-energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija, koji mu je dodijelio oznaku projekta od nacionalnog interesa.

'Siguran sam kako zajedničkim snagama možemo ostvariti postavljene ciljeve. Ono što nam daje vjetar u leđa svakako je i oznaka projekta od nacionalnog interesa koja nam pokazuje sve veću svjesnost o važnosti kibernetičke sigurnosti', rekao je Paško Labura, predsjednik uprave tvrtke CS Computer Systems.