GADGETI SU LAKE METE

Tko je, zašto i kako ovog vikenda 'srušio internet'?

25.10.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Prošli petak bio je vrlo nezgodan za internaute u SAD-u, ali i za ostatak svijeta koji se pokušao služiti nekima od servisa iz te zemlje. Internet je satima bilo nemoguće koristiti, a za sve su krivi loše osigurani uređaji vezani na internet (IoT segment). Oni su, baš kako godinama upozoravaju sigurnosni stručnjaci, poslužili kao izvrsna platforma za DDoS napade

IoT sigurnost pod velikim je upitnikom, a demonstracije problema počele su se događati sve češće. Stručnjaci su potvrdili da su u nedavnom padu Netflixa, Googlea, Spotifya i Twittera krivci bili i IoT uređaji ili, konkretnije, DVR uređaji i kamerice povezani na internet koje su iskoristili hakeri. Nakon što su preuzeli kontrolu nad tim uređajima cyber kriminalci su ih odlučili iskoristiti za DDoS napade.

I da, bez imalo čuđenja - opet je posrijedi botnet Mirai koji integrira 'skener' što traži ranjive uređaje. Jednom kada ih se domogne, uređaji postaju dio golemog botneta kojeg zlonamjerni hakeri mogu iskoristiti za DDoS napade. Sigurnosni stručnjaci smatraju da je porast napada praktički zagarantiran, iako svakodnevno šalju upozorenja i potrošačima i poduzećima da na najmanje uređaje spojene na internet postave dobre lozinke i osiguraju kakvu-takvu razinu sigurnosti.


Prošli petak je poslužio kao vrlo jasno upozorenje da se što prije mora napraviti nešto. Nije poznato tko su kriminalci koji su pokrenuli napad na određena popularna internetska odredišta, niti je jasno kada će to opet učiniti. Proizvođač internetskih kamerica Xiongmai odlučio je povući svoje uređaje koji su zahvaćeni botnetom Mirai, prenosi Reuters. Na ovakav potez trebali bi se odlučiti i brojni drugi proizvođači čiji se IoT uređaji ne mogu pohvaliti dovoljnom razinom zaštite.