KRATKI PREGLED

Ovo su sve promjene na Googleu, a evo što to znači za vas

22.10.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Posljednjih mjesec dana div iz Mountain Viewa zatrpao nas je pregrštom noviteta. Evo pregleda najvažnijih promjena, izmjena, nadogradnji...

Jedna od većih promjena svakako je to što su u Googleu počeli stvarati novi indeks pretraživanja za mobilne uređaje, koji bi trebao postati primarnim indeksom za pretraživanje. Novi indeks trebao bi biti češće osvježavan pa bi i rezultati pretraživanja na mobilnim uređajima trebali biti ažurniji.

Nije još posve jasno kako će funkcionirati i kakvog će to utjecaja imati na pretraživanje općenito. No čini se da će rezultati pretrage koje ćemo vidjeti na stolnim računalima i mobilnim uređajima biti ponešto različiti.

Nama korisnicima to bi trebalo donijeti kvalitetnije rezultate pretrage. Recimo, neće se pri vrhu pronaći web stranice koje ne možemo otvoriti na mobitelu.


Google News bi uskoro trebao samostalno otkrivati je li neki tekst na internetu prošao provjeru, djelomično se služeći i schema.org ClaimReviewom te provjerene sadržaje označavati oznakom Fact check. Tražit će i adrese koje slijede općeprihvaćene kriterije za provjeru činjenica, a izdavači koji žele da im se novosti pojave s tom oznakom, morat će koristiti odgovarajući markup

Koga uhvate da se ne drži zadanih smjernica, Google će ukloniti iz te oznake - a potencijalno i kompletnu stranicu iz Google Newsa. Isprva će ta značajka biti dostupna korisnicima Googleove tražilice u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, na web i mobilnim izdanjima.

U Googleu su nadogradili svoju mobilnu aplikaciju Maps zgodnom značajkom Traffic nearby koja vas upozorava na gužve u prometu u vašoj blizini u realnom vremenu. Prikazat će vam ceste i područja na kojima je gužva a koja su u blizini vaše lokacije, kako bi lakše odlučili kojim putem krenuti dalje.

Funkcionira bez unosa odredišta ili uključivanja načina rada Drive. Moguće joj je pristupiti i sa početnog zaslona: samo pronađite Maps među widgetima i postavite kraticu 1x1 gdje god vam se sviđa. Zasad je dostupna samo za operativni sustav Android.

Još prije je Google u Maps dodao podršku za korištenje bez ruku, odnosno glasovno upravljanje pri pronalaženju lokacija i vremenske prognoze, kao i mogućnost označavanja više usputnih točaka na putu prema odredištu.


Tijekom listopada osvježili su izgled trgovine aplikacijama online Play. Između ostalog, zamijenili su veliku bijelu traku s tražilicom sa zelenom i izbornikom s tri vodoravne crte te dodali dugme za pretraživanje. To znači da za pretraživanje morate kucnuti po novom dugmetu (dva puta ako želite glasovno pretraživati).

Google je tijekom rujna u dva navrata nadogradio algoritam za svoju tražilicu. Zadnja među njima, Penguin 4.0, ujedno je i posljednja u svojoj seriji jer se usklađuje u stvarnom vremenu s temeljnim Googleovim algoritmom za pretraživanje.

Penguin je, inače, algoritam koji filtrira web odredišta koja Googleove rezultate pretrage zasipaju spamom. U ovom izdanju obraća više pozornosti na web stranice nego na web odredišta. Za nas korisnike to bi trebalo značiti manje neželjenih rezultata pretrage.

Google je također nedavno predstavio i pregršt uređaja: novu liniju pametnih telefona Pixel, konzolu za virtualnu stvarnost Daydream View, Chromecast Ultra, Google Home i Google Wifi.