ZAKRIVLJENE SLIKE

Pogledajte kakav su ludi projektor napravili Japanci

23.10.2016 u 09:31

Bionic
Reading

Istraživači pri tokijskom laboratoriju Ishikawa Watanabe postavili su si za cilj napraviti projektor koji može kompenzirati zakrivljenost površina i pokret

Usmjerite li većinu projektora u bilo što osim potpuno ravne površine obično ćete dobiti iskrivljenu sliku, zar ne? E pa ne još zadugo. Istraživači pri tokijskom laboratoriju Ishikawa Watanabe postavili su si za cilj napraviti projektor koji može kompenzirati zakrivljenost površina i pokret.

Tehnika koju koriste je poznata kao projekcijsko mapiranje. Funkcionira slično kao i primjena tekstura na trodimenzionalnim modelima u video igrama. Razlika je u tome što ovaj projektor funkcionira u stvarnom svijetu, na gotovo bilo kojem objektu nepravilnog izgleda, čak i ako mu površina nije kruta.


Sustav se oslanja na kameru koja može vidjeti mrežu postavljenu na objekte, koristeći ljudskom oku nevidljivu infracrvenu tintu, i pratiti ju dok se kreće u stvarnom vremenu te uskladiti s time projekciju.

Bilo je takvih sustava i prije, ali ovaj može podržati prikaz nevjerojatnih tisuću sličica u sekundi, uz zaostajanje od tri milisekunde. Ljudskom oku i mozgu to je kao da se događa u stvarnom vremenu.

Više:Gizmodo