NAPREDAK ZNANOSTI

Deset inovacija koje bi nam mogle spasiti život

23.10.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Živimo u doba brzog tehnološkog napretka koji, između ostalog, donosi brojne inovacije koje mogu pomoći u spašavanju života i poboljšavanju kvalitete življenja

1) Novi oblici oksitocina

Velik broj žena umire svake godine od komplikacija u trudnoći, kao i tijekom poroda. Obilno krvarenje čest je simptom, a ishod nije dobar.

Hormon oksitocin pomaže pri zaustavljanju krvarenja, ali problem je to što često nije dostupan u udaljenim krajevima. Također, potrebno ga je držati u hladnjaku, što također nije uvijek jednostavno naći u slabije razvijenim dijelovima svijeta.

No u izradi su novi oblici oksitocina koji neće morati biti pohranjeni na niskim temperaturama i moći će ih davati osobe koje nisu posebno stručno osposobljene za to.

2) Ekonomične materične tamponade u obliku balona

Postporođajna krvarenja su, kao što smo već naveli, velik problem. U razvijenom svijetu materične tamponade - mali baloni koji pritišću stijenke maternice i tako smanjuju krvarenje - jednostavno su rješenje problema.

Jeftina inačica može biti napravljena tako da vežete kondom za kateter i napuhnete ga. Takav bi uređaj bio 80 posto učinkovit za žene koje ne reagiraju na medicinsko liječenje.


3) Novi alati za otkrivanje preeklampsije

Preeklampsija je čest zdravstveni poremećaj u trudnoći povezan s visokim krvnim tlakom koji se naglo povećava do opasno visokih razina. Pet posto trudnica suočava se s ovim problemom. Ako ga se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih napada.

Ta su dva poremećaja među glavnim uzrocima smrti žena tijekom trudnoće, pogotovo u slabije razvijenim krajevima, u kojima nema dovoljno odgovarajuće medicinske infrastrukture.

Jeftini uređaji poput ručnog tlakomjera i testova za mjerenje tlaka bili bi od velike pomoći.

4) Jeftini uređaji za neonatalno oživljavanje koje je moguće ponovno koristiti

Velik broj tek rođenih beba treba pomoć pri disanju. Ako u blizini nije oprema za oživljavanje, vrlo je vjerojatno da će umrijeti. Srećom, postoji rješenje: jeftini uređaji za oživljavanje koje je moguće ponovno koristiti.

Uređaje je moguće dobro pričvrstiti na vrh usta i nosa bebe pa jednostavno očistiti poslije upotrebe. Sastoje se od nekoliko dijelova, stoga ih je lako sastaviti i održavati.

5) Ekonomični antiseptici za pupčanu vrpcu

Klorheksidin je jeftin antiseptik. U upotrebi je godinama, ali tek nedavno smo ga počeli koristiti kako bismo spriječili infekcije pupčane vrpce.

Brojne bebe rođene u ruralnom okruženju umiru zbog tih infekcija. Ako bi klorheksidin bio dostupan u tekućem ili želatinastom obliku, smrtnost novorođenčadi mogla bi značajno pasti.


6) Cjepivo protiv denga groznice

Groznica denga velik je problem koji zadnjih godina dobiva na intenzitetu. Tigrasti komarci, koji prenose virus uzročnik, godišnje ubodu i zaraze oko 400 milijuna ljudi. Simptomi su visoka temperatura, jaka glavobolja i povraćanje, a bolest nerijetko završi smrću pacijenta.

Više od 40 posto svjetske populacije izloženo je riziku od zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija već je poduzela korake kako bi suzbila pošast i radi na daljnjem razvoju cjepiva. Cijepljenje je započelo u zemljama tropske klime kao što su Brazil i Filipini, a očekuje se kako bi veća procijepljenost stanovništva mogla prepoloviti broj oboljelih u idućih pet godina.

7) Liječenje ovisnosti implantatima

Ovisnost o opijatima problem je kojeg se nikako ne uspijevamo riješiti. Ukoliko ne uzmu samo jednu dozu na vrijeme, pacijenti mogu iskusiti vrlo ozbiljne i neugodne simptome apstinencijske krize.

No zahvaljujući četirima implantatima veličine igle te je doze moguće držati na propisanim razinama do pola godine i dulje.

8) Virusi kao lijek za rak

Brojni virusi napadaju stanice raka i ubijaju ih na licu mjesta te potiču imunološki sustav na proizvodnju antitijela i tvari korisnih u borbi protiv bolesti. Modifikacija takvih virusa traje već neko vrijeme u sklopu znanstvene potrage za savršenim ubojicom raka.

Prije godinu dana IMLYGIC je postao prvi lijek za rak temeljen na virusima koji je dobio odobrenje saveznog regulatora u Sjedinjenim Državama, kao i zeleno svjetlo za korištenje u liječenju melanoma. Modificirani virus herpesa biva ubrizgan izravno u tumor te potiče reakciju imunološkog sustava.


9) Srčani stent koji nestaje

Metalni stentovi su male cijevi koje čiste i zacjeljuju začepljene arterije. No problem je to što ostaju u tijelu, a novo začepljenje se često formira oko njih.

Novi stent Absorb u potpunosti je biorazgradiv. Kad obavi posao, ljudsko tijelo ga može razgraditi i upiti bez posljedica zahvaljujući tome što je napravljen od biorazgradivog polimera poliaktida.

10) Manje invazivan toplomjer

Toplomjere možemo naći u raznim oblicima i veličinama. Neke od njih stavit ćemo u usta ili pod pazuh. Druge ćemo zalijepiti na čelo kako bismo očitali temperaturu.

Oralnim toplomjerima treba i do tri minute za mjerenje. Thermo, alat koji sadrži više od 12 infracrvenih senzora, obavlja više od četiri tisuće očitanja na temporalnoj arteriji bez doticanja epiderme, gornjeg sloja kože, u samo dvije sekunde. Što je još bolje, košta jedan američki dolar.

Više:i4u