OŽIVLJENA LEGENDA?

Kodak Ektra je pametni telefon sa slavnim imenom starim 75 godina

21.10.2016 u 06:46

Bionic
Reading

Kodak je otkrio novi pametni telefon 'Ektra', koji svoje ime duguje inovativnom 35mm fotoaparatu iz 1941. godine. Tvrtka ne krije kako se u dizajnu i mogućnostima itekako poželjela vratiti u 'staru školu' fotografije, a tome u prilog idu i retro-pokrovi za cijeli uređaj

Kodak IM5 je raniji pokušaj kompanije u sličnom polju, no ovaj uređaj se van svog imena jednostavno nije imao po čemu istaknuti u moru drugih Android pametnih telefona. Što je onda s 'oživljenom legendom' Ektra? Dobra osnova je itekako tu.

5-inčni uređaj integrira 21-megapikselnu kameru s f/2.0 optikom uz pripadajuću stabilizaciju slike. Tu je autofokusni sustav (na principu detekcije faze), kao i mogućnost snimanja 4K video materijala. Prava je šteta što nije integrirana ksenonska bljeskalica već LED izdanje. S prednje strane pametnog telefona nalazi se 13-megapikselni senzor za snimanje selfija i video pozive.



Ostatak hardvera čini MediaTekov Helio X20 čip uparen s 3GB radne memorije i 32GB spremišnog prostora, proširivog microSD karticama. Tu je i baterija od 3.000mAh, kao i USB 3.0 Type C brzo punjenje/povezivost.

Baš kako se i očekuje od pametnog telefona posvećenog snimanju izvrsnih fotografija, Kodak je u relativno čisto izdanje Androida 6.0 ubacio svoju aplikaciju za snimanje foto i video materijala. Taj app, naravno, nudi potpuno ručnu kontrolu snimanja, uz fotografima intuitivno i pomalo retro-sučelje.

Kodak Ektra nove generacije namijenjen je nostalgičarima i foto-entuzijastima, koji će biti voljni platiti nešto manje od 4.000 kuna za njega.