OCKEL SIRIUS A

Ovo punokrvno računalo s Windowsima 10 može vam stati u džep!

19.10.2016 u 06:44

Bionic
Reading

Mini računala s Windowsima 10 postaju sve popularnija rješenja, kako za pregled weba tako i za uživanje u multimediji u dnevnoj sobi. Zahvaljujući malim dimenzijama, lako su prenosiva i u pravilu nemaju (pre)visoku cijenu. Tvrtka Ockel priprema novitet u tom segmentu, nazvan Sirius A. Pored uobičajenih komponenti za mini računala, Sirius A donosi 6-inčni FullHD zaslon osjetljiv na dodir pa je zapravo riječ i o minijaturnom tabletu

Uređaj pokreće 64-bitno izdanje OS-a Windows 10 Home, a kad je hardver u pitanju, srce mu čini procesor Intel Atom x7-8750, uparen s 4GB radne memorije i 64GB eMMC spremišnog prostora. Po pitanju povezivosti Sirius A ima što pružiti - tu su dva USB 3.0 utora, USB Type C utor, HDMI, DisplayPort, RJ-45 Ethernet te 3,5mm audio priključak. Tu je, naravno, i baterija od 3000mAh.

Sve ovo smješteno je u dimenzije 85 puta 150 puta 6-20 milimetara:

Tvrtka Ockel već ima iskustva s izradom malih računala pa kampanja za financiranje noviteta na Indiegogu nije sumnjiva onoliko koliko su to drugi brojni projekti na toj stranici za crowdfunding. Štoviše, povjerenje ulijeva i činjenica da su za razvoj Siriusa A ostvarili partnerstvo s Microsoftom i Indiegogom. Div iz Redmonda pomogao je Ockelu u razvoju jedinstvenog switch moda ovog računala. Kada korisnik spoji vanjski zaslon s mini računalom, ono će automatski promijeniti postavke da se koriste tipkovnica i miš, a spojeni zaslon postaje primarnim.

Uređaj ne sadrži nikakve ventilatore i potpuno je nečujan u radu, obećava Ockel. Međutim, integrirane komponente ipak stvaraju dosta topline pa su se u Ockelu odlučili iskoristiti cijelo kućište kao hladnjak. Istovremeno je ukrašeno uzorkom zviježđa Veliki pas, u kojem se nalazi i zvijezda Sirius A, po kojoj je računalo dobilo ime.

Jako zgodno.