MOBILNE PLATFORME

iOS je ranjiv kao i Android, kažu u Microsoftu

23.10.2016 u 09:33

Bionic
Reading

Prije svega nekoliko tjedana otkriveno je kako spyware 'Pegasus' cilja iOS uređaje zahvaljujući tzv. 'zero-day' ranjivostima. Sigurnosna tvrtka Lookout je otkrila čak tri takve ranjivosti (koje su nazvane 'Trident), a u Microsoftu su cijelu situaciju iskoristili kako bi naveli da je upravo ovo dokaz da je iOS jednako ranjiv kao Android

Ranjivosti su se naravno zakrpale, no Microsoftov korporativni potpredsjednik za poduzeća i client mobility, Brad Anderson, iskoristio je priču za novi tekst na Microsoftovom Enterprise Mobility & Security blogu. Anderson je odlučio napisati što ove ranjivosti znače - posebno za poduzeća.

Zapravo, on nije posebno ciljao na iOS kao takav, već naglašava kako su mobilni korisnici konstantno pod prijetnjom napada - neovisno o tom koju mobilnu platformu ili aplikacije koriste. Veći problem u tom je što su se viši menadžeri u brojnim tvrtkama 'uljuljali' u sigurnost platforme iOS i pritom odlučili potpuno ignorirati Android, jer je 'on jednostavno gori za sigurnost tvrtke'.


'Ne pokušavam bacati kamenje na iOS ili Android - no postoji dilema s ovom perspektivom. To je da svi koji rade na mobilnim platformama čine nadljudske napore kako bi osnažili svoje sustave i učinili ih što sigurnijima', piše Anderson.

Mobilni uređaji su postali 'sočne mete' za cyber kriminalce, iz jednostavnog razloga što ih se koristi više no ikad prije - čak i više od računala, na ovakvim uređajima se nerijetko nalaze vrlo osjetljive informacije i ne čudi posebno da su postale sigurnosni rizik. Postoje dvije vrste organizacija - one koje su već bile napadnute - i one koje će tek biti napadnute, naglasio je, prezentirajući i nekoliko savjeta kojima bi se IT segment morao pozabaviti za osiguravanje sigurnosti u poduzećima.

Više o ovom moguće je pročitati na službenom blogu