INTERVJU: JAKUB PROBOLA

Startupove ćemo razvijati WARP brzinom!

14.10.2016 u 16:46

Bionic
Reading

Naša je misija povezati svjetove startupova i korporacija našim znanjima, poslovnom podrškom, pametnim novcem i mogućim ulaganjem u ranoj fazi razvoja, kaže voditelj regionalnog inovacijskog centra Deutsche Telekoma

Jakub Probola izvršni je direktor hub:rauma Krakow, inovacijskog centra Deutsche Telekoma za startupove iz srednje i istočne Europe.

Prije dolaska u hub:raum bio je tri godine na čelu odjela za inovacije u poljskom T-Mobileu, u kojem je sa svojim timom bio zadužen za pronalaženje novih proizvoda i usluga. Startupovima se bavi više godina. Kad se ne bi bavio potragom za inovacijama, pilotirao bi putničkim zrakoplovom jer obožava avione.

Hub:raum ima novi program za akceleraciju startupova, WARP Sprints. Zašto ste zamijenili dosadašnji program?

Tijekom pet izdanja WARP Acceleratora evaluirano je više od tri tisuće projekata. Sudjelovalo je 58 startupova s oko 200 članova timova iz 18 zemalja, kao i više od 200 mentora. Među njima je bilo sedam timova iz Hrvatske. Nadam se da ćemo vidjeti više timova iz Hrvatske jer donose stvarnu vrijednost.


Odlučili smo proširiti formulu i primijeniti ono što smo naučili tijekom trajanja WARP Acceleratora i dva izdanja Challenge Upa Uvidjeli smo kako bolje prilagođenim pristupom možemo biti još učinkovitiji i isporučiti više vrijednosti.

Vjerujemo da to može biti vrlo pragmatičan pristup i stoga smo ponudili novu kvalitetu na tržištu - mjesec dana od početka suradnje sa startupom imat ćemo jasnu situaciju. Sa startupovima ćemo donijeti odluku hoćemo li nastaviti suradnju ili ne. I, ako nastavimo suradnju, pod kojim uvjetima će to biti - tako da obje strane mogu izvući najviše koristi.

Hub:raum bit će partner startupovima tijekom cijelog procesa. Cilj je učiti vrlo brzo tijekom tih mjesec dana i postići najviše što se može, pa čak i više od toga.

Što nudi novi program? Kakve timove i projekte tražite, što im možete ponuditi?

WARP Sprints nudi dulje vrijeme tijekom kojeg možemo raditi sa svakim pojedinim startupom, kao i strukturiranu metodologiju koja ujedno koristi pristup prilagođen svakom pojedinom slučaju. Temeljen na godinama istraživanja i iskustva, program startupovima daje alate koji su im potrebni za uspjeh.

Nova kvaliteta programa izvire iz inovativnog pristupa temeljenog na ranoj internoj pripremi suradnje radi upijanja inovacija u određenim područjima, modela i boljih povratnih informacija startupovima. Doista očekujemo da će proizvod biti na tržištu (minimalni održivi proizvod, testiranja, dokaz koncepta) do kraja faze inkubacije.

Želimo moći provjeriti naše pretpostavke u stvarnom svijetu. Nudimo i znanje i podršku za izvedbu. Do nedjelje 16. listopada imate još priliku se prijaviti.


Sudjeluje li hub:raum još uvijek u programu Challenge Up?

Da. Challenge Up fokusiran je na internet stvari i pristup koji potiče izlazak na tržište. Tražimo sinergiju tri velike korporacije - Deutsche Telekoma, Cisca i Intela. WARP Sprints se više bavi razvojem proizvoda. Fokusirani smo na konkretne slučajeve korištenja koji bi mogli biti zanimljivi DT-u.

Koji su hub:raumovi najuspješniji startupovi i ulaganja dosad?

Projektu UniGluko ide zbilja dobro. Riječ je o hrvatskom startupu koji dijabetičarima, liječnicima i osiguravajućim kućama nudi personalizirani sustav za praćenje i nadzor dijabetesa po niskoj cijeni. Prošle su godine krenuli u pilot projekt s Hrvatskim Telekomom.

Excalibur također donosi stvarnu, konkretnu i jedinstvenu vrijednost. Taj projekt zamjenjuje zastarjeli model korisničkih imena i lozinki s korisnikovim mobitelom, koji se pretvara u univerzalni sigurnosni uređaj za digitalni svijet. Upravo zatvaraju još jednu rundu ulaganja.

HypeLabs je inteligentni okvir koji omogućava uređajima i aplikacijama međusobno otkrivanje, povezivanje i interakciju bez pristupa internetu.


Kakvu će ulogu hub:raum igrati u hackathonu Hack It! Hrvatskog Telekoma, najavljenom za 4. i 5. studenog?

Hub:raum Kraków je glavni partner HT-ovog hackathona. Naša je misija povezati svjetove startupova i korporacija našim znanjima, poslovnom podrškom, pametnim novcem i mogućim ulaganjem u ranoj fazi razvoja. Pružamo podršku u pripremama, organizaciji i komunikaciji.

Dat ćemo sve od sebe kako bismo osigurali značajnu vrijednost tako što ćemo mentorirati timove i sudjelovati u radu žirija. Također, perspektivnim timovima ponudit ćemo inkubaciju, akceleraciju i ulaganje. Stoga ne oklijevajte i prijavite se na Hack It!