PAMETNO I OPREZNO

Ne nasjedajte na ove nove prijevare na WhatsAppu!

18.10.2016 u 08:49

Bionic
Reading

WhatsApp je jedna od najvećih aplikacija za razmjenu poruka na svijetu. Kako ima milijune korisnika, na meti je svakojakih prevaranata i prijevara. Evo nekih od njih

WhatsApp objavljuje vaše brbljanje na Facebooku

Od 1. listopadaWhatsApp dijeli podatke koje je prikupio o vama s Facebookom. Nije to ništa neobično. Facebook je prije nekog vremena kupio WhatsApp za 18 milijardi dolara, a jedan od prvih rezultata akvizicije bile su promjene u uvjetima korištenja.

Ukratko, u njima stoji da će WhatsApp dijeliti vaše podatke s Facebookom, ne bi li oglasi koje nudi najveća društvena mreža svijeta postali bolji. Dobra je vijest što možete zaustaviti WhatsApp u isporučivanju vaših podataka Facebooku tako što ćete isključiti opciju dijeljenja podataka.

Još uvijek ćete moći koristiti WhatsApp kao što biste i inače i vaši će podaci i dalje kolati između WhatsAppa i Facebooka, samo što više neće biti korišteni za poboljšavanje oglasa.

OK, to je sve u redu. Nema razloga za zabrinutost. No budite na oprezu kad primite poruke s upozorenjima na tu praksu. Neke među njima lažu. Tvrde, recimo, da će Facebook objaviti to što brbljate, iako se to neće dogoditi.


WhatsApp Gold, premium inačica WhatsAppa

Jeste li i vi primili pozivnicu za WhatsApp Gold, premium verziju WhatsAppa koju navodno koriste poznati i slavni? Ako jeste, smjesta obrišite tu poruku i nemojte učiniti ništa što traži od vas. U pitanju je prijevara.

Ne postoji druga inačica WhatsAppa. Svi, uključujući i vaše omiljene pjevačice i glumce, koriste istu aplikaciju kao i vi.

WhatsApp Gold bi, navodno, trebao ponuditi hrpu novih značajki. Recimo, slanje više od deset fotografija odjednom. Ili video pozive, koje u pravom WhatsAppu već testiraju i doista bi uskoro mogli postati dostupni. Samo što još nisu. A vama stiže poruka u kojoj se tvrdi da jesu. Ne nasjedajte.

Nemojte nasjesti ni na slične pokušaje prijevare, u kojima se novu aplikaciju naziva WhatsApp Plus, WhatsApp Pro ili WhatsApp Star. Kad vidite u sandučiću poruku s takvim sadržajem, brišite je odmah.

Vaš WhatsApp više ne vrijedi, platite za obnovu

Ovo je jedna od najstarijih prijevara vezanih za WhatsApp, koja se uporno iznova vraća kako bi namamila neoprezne korisnike. S nepoznatog broja stići će poruka kako vaš WhatsApp više ne vrijedi i kako trebate platiti da bi ga mogli koristiti.

To, naravno, nema veze s istinom. Korištenje WhatsAppa je potpuno besplatno, a njegovi tvorci tvrde kako će tako biti zauvijek.


WhatsApp 4G i WhatsApp iUltra Light Wi-Fi'

Novija prijevara koristi isprobani prevarantski trik: pokušava vas uvjeriti kako se posebni. Točnije, kako je vaš mobitel među najboljima i kako podržava novi WhatsApp 4G ili WhatsApp Ultra Light Wi-Fi, s kojima ćete smanjiti troškove mobilnog interneta ili ga koristiti potpuno besplatno.

Još će od vas zatražiti da poruku proslijedite do deset vaših prijatelja, pa da kucnete po poveznici u dnu poruke koja će vas odvesti na web odredište s kratkom anketom. I ponuditi preuzimanje besplatnih aplikacija.

Djeluje bezazleno, ali ne dajte se zavarati. Anketa će pokupiti vaše osobne podatke, a kuckanje po poveznici dati hakerima pristup vašoj IP adresi i drugim pojedinostima. Pomoću kojih mogu krenuti s drugim prijevarama, pa čak vam i ukrasti digitalni identitet.

Kako se možete zaštititi?

Ako dobijete poruku s nepoznatog broja, pretpostavite da je u pitanju pokušaj prijevare.

Predstavlja li se netko kao osoba koju poznajete, provjerite radi li se doista o vašem znancu. Ako to nije on, u pitanju je netko zlih namjera.

Isto vrijedi i ako pošiljatelj tvrdi kako je povezan s WhatsAppom, ako vas poruka navodi da ju proslijedite, ako se u njoj tvrdi kako možete izbjeći kaznu ukoliko ju proslijedite te ako obećaje nagradu ili poklon od WhatsAppa ili drugih osoba.

Više:Make Use Of