OPTIKA

Nokia postavila novi rekord u prijenosu podataka vrtoglavom brzinom

15.10.2016 u 08:34

Bionic
Reading

Mrežni div Nokia-Alcatel-Lucent je nedavno uspješno odradio demo-test u sklopu kojeg je preko jednog optičkog kabela dužine 6.600 kilometara oborio rekord u prijenosu podataka - od čak 65 terabita u sekundi, tj. kakvih osam terabajta u sekundi

Kako bi se shvatilo koliko je vrtoglava ova brojka, podmorski kabel između SAD-a i Azije (u vlasništvu Googlea i nekih azijskih telekom divova) ostvaruje 60Tbps, ali preko 12 optičkih kablova. To znači da je ovaj najbrži dosadašnji podmorski kabel 13 puta sporiji od onoga što su izveli u divu Nokia-Alcatel-Lucent.

Naravno - postoji kvaka. Nokia ne želi otkriti točne tehničke detalje kako su izveli ove vrtoglave brzine, no po pisanju stručnjaka brzina preko jednog vlakna je od velike važnosti - jer ima najveći izgled za komercijalizacijom. Jedino što je tehničke strane jasno je da su u Nokiji koristili posebno izvedena pojačala, idealna za stimuliranu emisiju iona rijetkog elementa iz skupine lantanida - erbija.

Pokaže li se izvedivim ovaj cijeli demo u komercijalnoj primjeni (što je, opet, vrlo izgledno), postojeća infrastruktura bi se mogla pojačati na impresivnih 50TB/sekundi, dovoljno za prijenos 12.500 Blu-ray diskova svake sekunde.


Alcatel-Lucent, kompaniju najpoznatiju po svojim podmorskim sustavima i kablovima, Nokia je kupila 2015. godine, a u svojoj povijesti su u više navrata oborili rekorde u brzini prijenosa podataka. Neće trebati čekati dugo za nešto više detalja, posebno stoga što se između Španjolske i SAD-a između 2017. i 2018. godine priprema 'otvaranje' kabela Marea, koji će u svakom od 16 vlakana nositi po 10Tbps. Pojača li se stvar Nokijinim sustavom, govorimo o ukupnom kapacitetu od 520Tbps, umjesto planiranih 160Tbps.