BUDUĆNOST JE STIGLA

Facebook želi da se preselimo u virtualnu stvarnost, a evo i kako

08.10.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg je s javnošću podijelio planove koje ima za Oculus Rift i društvenu mrežu čiji je šef. Ukratko rečeno, Facebook će s vremenom uroniti u virtualnu stvarnost

Virtualna stvarnost dosad je bila uglavnom domena poznata po igrama. Facebookov suosnivač i šef Mark Zuckerberg to želi promijeniti i na velika vrata uvesti ju u svijet društvenih mreža.

Zuckerberg se tijekom konferencije Oculus Connect 3 pohvalio chatom u virtualnoj stvarnosti uživo, tijekom kojeg je koristio Oculus Rift i avatara koji je nalikovao Justinu Timberlakeu.

Pokazao je značajke kontrolera Oculus Touch koje omogućuju prikaz izraza lica na avataru, pomoću kojih u virtualnoj stvarnosti može djelovati iznenađeno, sretno ili zbunjeno, održavati kontakt očima... Cilj je postići isto praćenjem pokreta i analizom glasa.

Demonstracija je ponudila i prikaz značajki poput promjene pozadine lokacija uživo, crtanja, igranja kartaških igara, šaha i mačevanja, kao i pokretanje video zapisa u realnom vremenu koje je moguće gledati skupa s prijateljima u virtualnoj stvarnosti, odgovaranje na telefonske pozive putem Messengera, pa čak i izradu selfieja...


'Trebali bi stvarati softver i iskustva koja prate način na koji naš um radi i obrađuje informacije koje prima iz svijeta oko sebe. Virtualna stvarnost je savršena platforma za stavljanje ljudi u prvi plan zbog prisutnosti', rekao je Zuckerberg.

Ovo je prvi Facebookov korak prema stvaranju društvene platforme za Oculus, koja bi trebala koristiti virtualnu stvarnost za povezivanje s prijateljima i članovima obitelji.

Oculus također stremi ka društvenijem okruženju u virtualnoj stvarnosti sa značajkama kao što je Oculus Avatar, koja omogućuje stvaranje digitalne verzije korisnika i interakciju s prijateljima diljem svijeta.

Predstavljene su i dvije nove značajke, Parties i Rooms, koje omogućavaju okupljanje u virtualnom prostoru u kojem je moguće gledati video, slušati glazbu i družiti se.

Više:CNET