TECH HACK

Dron - skupa igračka ili neizbježan poslovni alat?

07.10.2016 u 13:06

Bionic
Reading

Bespilotne letjelice imaju mnogo više primjena od snimanja svadbi i prekrasnih krajolika, a neke od njih mogu uštedjeti ili zaraditi gomile novca

Popularni dronovi donedavno su bile prilično skupe igračke, no danas ima toliko modela s raznom opremom da svatko može pronaći nešto za sebe.

Tržište nekretnina
Oglasi kuća i zemljišta koje se nude na tržištu zasigurno dobivaju novu dimenziju s pogledom iz zraka, stavljajući cijeli objekt u pravu perspektivu. Trenutno se razvija i infracrveni senzor koji će uspješno detektirati i sve podzemne instalacije, kao i značajke tla.

Globalna povezanost
Facebook je ovog ljeta uspješno lansirao dron kojeg pokreće solarna energija, a letio je neprekidnih 96 minuta preko Arizone. Njegovi tvorci nadaju se kako će dužina trajanja leta s vremenom doseći čak tri mjeseca u komadu.


Prirodne katastrofe
Lovci na uragane već neko vrijeme razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da s dronovima ulete u središte događaja – usred uragana. Podatke skupljene na taj način moguće je detaljno obraditi i pokušati se približiti vječno nedostupnom idealu, razumijevanju prirode.

Humanitarne misije
Teško dostupna područja kojima je pomoć neophodna dosad su ovisila o snalažljivosti humanitaraca. Bespilotne letjelice uvelike olakšaju raspodjelu nužnih namirnica onima kojima je to najpotrebnije, a rizik od stradavanja smanjen je na minimum.

Poljoprivreda
Nadzor nad usjevima i kontrola hektara nasada s ovim je alatom postala daleko brža i učinkovitija. Farmeri mogu imati pregled nad velikim područjem odjednom te uočiti promjene koje s tla na prvi pogled nisu ni vidljive.

Potraga i spašavanje
Uporaba dronova na nepristupačnom terenu ili u uvjetima slabije vidljivosti uvelike će olakšati posao i smanjiti vrijeme potrage, pa i spasiti živote.

Dostava
Amazon je odavno najavio kako bi njihovu dostavnu službu uskoro mogli zamijeniti dronovi. Ideja u kojoj bi nam pizza iz lokalnog restorana stizala na vrata još vruća zvuči odlično.

Nadzor prometa
Prometne gužve i nesreće učinkovito se mogu nadzirati upravo uz pomoć dronova. Snimanje prekršaja, lociranje počinitelja u bijegu ili uočavanje problema na cesti samo su neke od stvari prilikom kojih ove letjelice mogu pomoći.

Više:BizIT.hr