NACIONALNA (NE)SIGURNOST

Kakav udarac za Yahoo, optuženi su da skeniraju e-poštu svojih korisnika

06.10.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Američke vlasti su uz suradnju kompanije Yahoo skenirale stotine milijuna Yahoo korisničkih računa, prenosi Reuters. Ovaj posrnuli IT div je tek postupao na zahtjev tamošnjih sigurnosnih agencija, pa su za te potrebe navodno kreirali i poseban komad softvera zadužen za skeniranje. Yahoo prema svemu sudeći odbija takve optužbe, ali...

Ovo je još jedan bolan udarac za privatnost online, dovoljno značajan da su odmah reagirali i Google i Microsoft, s napomenama da nikad nisu sudjelovali u špijunaži vladinih agencija poput ovoga što se odvija s Yahooom. Kompanija kojom upravlja Marissa Mayer za početak je tek ukratko izjavila kako 'poštuju sve zakone Sjedinjenih Američkih Država i sve rade u skladu s tim'.

Nedugo nakon toga, za Reutersov tekst su naveli da čitatelje može 'dovesti u zabludu'. 'Mi pažljivo tumačimo svaki zahtjev vlasti za korisničkim podacima kako bi smanjili razotkrivanje. E-mail skeniranje opisano u tekstu Reutersa ne postoji na našim sustavima', izjavili su u kompaniji Yahoo.


Ono što je sasvim jasno jest da Yahoo nije ni prva ni zadnja IT tvrtka koju su američke vlasti pokušale prisiliti na suradnju i otkrivanje korisničkih podataka po brojnim parametrima. S druge strane, izgleda kako su zapravo bili jedini koji nisu pružali pretjeran otpor po kojem su ostali IT divovi prilično ujedinjeni. Više detalja o svemu moguće je pročitati u izvornom tekstu Reutersa.