KAKAV AMATERIZAM!

Nevjerojatna sigurnosna rupa na stranicama HZZO-a

04.10.2016 u 16:46

Bionic
Reading

Sigurnosni propust na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje čak i hakeru amateru jednostavno omogućuje uvid u osobne podatke osiguranika ove institucije. Možda to u HZZO-u ne znaju, no Zakon o zaštiti osobnih podataka prilično je jasan

Da (pre)skupa državna uprava i administracija često troši novac poreznih obveznika na način koji nije primjeren, znamo već poodavno, no svejedno nas uvijek i ponovo uspiju iznenaditi. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na svojim stranicama ima jasno istaknutu viziju - 'racionalno ulagati financijska sredstva naših osiguranika u kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge i programe koji će im donijeti prinos u dodavanju godina životu i zdravlja godinama', no izgleda da su zanemarili komponentu zaštite osobnih podataka.

Jedan je od dijelova stranice HZZO-a usluga koja omogućuje provjeru statusa obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, no zaštita koju koristi, najblaže je rečeno, smiješna. U HZZO-u su se odlučili zaštititi sustav tako da koriste tzv. CAPTCHA-u (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), a koja će prepoznati pristupa li sustavu osoba od krvi i mesa ili se pak radi o računalu koje ima za namjenu pokupiti osobne podatke korisnika.

Sama CAPTCHA i nije najsretnija zaštita. U kratkom telefonskom razgovoru s Lucijanom Carićem, stručnjakom za računalnu sigurnost tvrtke DefenseCode, doznajemo da je probijanje pojedinačne zaštite ove vrste moguće internetom naručiti za manje od jednog eurocenta po CAPTCHA-i, no to je jedna sasvim druga tema. Carića ne iznenađuje amaterizam stranica HZZO-a.

Naime, HZZO na svojim stranicama koristi točno 40 predefiniranih CAPTCHA fotografija, a koje su iz samo njima znanog razloga uredno zapekli u kod same stranice. Navedeno omogućuje jednostavnu izradu još jednostavnije računalne skripte koja će, s obzirom na to da zna sve definirane zadatke koje osoba mora unijeti kako bi pristupila svojim podacima, unosom valjanih OIB-ova povezati brojeve osiguranih osoba u HZZO-u te brojeve valjanih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Nećemo ni pomišljati što netko može učiniti s dobivenim podacima, no jedno je sigurno, radi se o klasičnom kršenju Zakona o zaštiti osobnih podataka. U njegovom prvom članku jasno stoji da je 'zaštita osobnih podataka u RH osigurana svakoj fizičkoj osobi…' dok pak Članak 36. istog zakona ističe da će se kazniti 'novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna voditelj zbirke osobnih podataka koji nije osigurao odgovarajuću zaštitu osobnih podataka'. Uostalom, i Članak 18. Zakona o zaštiti osobnih podataka jasno navodi:

'Osobni podaci u zbirkama osobnih podataka moraju biti odgovarajuće zaštićeni od slučajne ili namjerne zlouporabe, uništenja, gubitka, neovlaštenih promjena ili dostupa.

Voditelj zbirke osobnih podataka i primatelj dužni su poduzeti tehničke, kadrovske i organizacijske mjere zaštite osobnih podataka koje su potrebne da bi se osobni podaci zaštitili od slučajnog gubitka ili uništenja i od nedopuštenog pristupa, nedopuštene promjene, nedopuštenog objavljivanja i svake druge zlouporabe…

Kao što vidimo, HZZO se očigledno ne drži ovih pravila.

Uredu HZZO-a poslali smo nekoliko pitanja uz sigurnosni propust, no do vremena objave ovog teksta nisu nam odgovorili.

REAKCIJA HZZO-A

"Na početku želimo zahvaliti zajednici razvijatelja programske podrške koji su nam ukazali na problem. Dostupnost izvornog programskog kôda captcha funkcionalnosti tražilice jest profesionalni propust koji upravo otklanjamo. Međutim, smatramo da je članak nekorektno napisan s ciljem uzbunjivanja naših osiguranika, te da je novinar mogao pričekati na odgovor s obzirom da je upit u HZZO stigao danas u 11,27 sati. Napominjemo da je captcha funkcionalnost implementirana s ciljem onemogućavanja i/ili usporavanja automatskog dohvata podataka. Također ističemo da su putem tražilice osiguranicima dohvatljivi isključivo administrativni podaci o trenutnom statusu zdravstvenog osiguranja, kategorije i osnove osiguranja, koji se dohvaćaju samo ako korisnik unese ispravan OIB ili MBO. Tražilica kao rezultat ne vraća nikakav osobni podatak, te stoga ovim propustom ni u jednom trenutku nije bila ugrožena zaštita osobnih podataka osiguranika HZZO-a prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Tražilica je razvijena internim resursima HZZO djelatnika.", poručili su iz HZZO-a nakon objave našeg članka.