ISPROBALI SMO

Slušalice Panasonic RP-HF500M: Gipke, perolake šminkerice

30.09.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Nove Panasonicove slušalice vrlo su udobne i nude domišljato osmišljen način sklapanja za jednostavniji transport

Slušalice RP-HF500M bile su dijelom paketa od tri nova modela koje je Panasonic predstavio sredinom srpnja ove godine. Osim u crnom, kakvo je stiglo na recenziranje, dostupne su u bijelom izdanju.

Dizajn im je vrlo suzdržan. Kombinacija plastike s aluminijskim premazom djeluje podjednako pomalo strogo i pomalo retro. Dojam je nenametljiv, decentno šminkerski. Jedino što odskače je pozlaćeni konektor.

Kako su prilično lagane (144 grama s poduljim kabelom), na prvi pogled djeluju krhko. No izrada je kvalitetna pa su izdržljivije nego što se čini (iako svejedno ne preporučujem izlaganja pretjeranim opterećenjima, ipak je plastika u pitanju), kao i prilično fleksibilne.

Naime, jedan od glavnih aduta ovih slušalica je to što ih se može preklapati kako bi bile pogodnije za transport. Dijelove s jastučićima za uši moguće je zakrenuti oko osi i potom sklopiti pod nosač. Tako sklopljene zauzimaju vrlo malo mjesta, pogotovo ako oko njih obmotate podulji kabel. Stale su bez problema u pretinac ruksaka s laptopom, a vjerujem kako bi ih se dalo ugurati i u manji prostor.


Bio sam skeptičan glede podstave za glavu na nosaču. Ne djeluje impresivno jer je dosta tanka i pokriva tek dio površine. No čekalo me iznenađenje. Ispostavilo se kako je ergonomski jako dobro dizajnirana, pa je korištenje udobno i nakon višesatnog korištenja (konkretno, tijekom gledanja filma i putovanja vlakom na relaciji Zagreb - Osijek).

Što se jastučića za uši tiče, vrlo su mekani, ugodni za korištenje i ne prljaju se lako.

Slušalice su poluzatvorenog tipa, opremljene 40-milimetarskim zvučničkim jedinicama s neodimijskim magnetima te pozlaćenim 35-milimetarskim konektorom.

Daju jasan, razgovijetan zvuk, mek i topao, punog basa i nešto slabijih visokotonaca. Nije vrhunski, ali kvaliteta jest zadovoljavajuća i fino će poslužiti bez obzira slušali ih u zatvorenom ili na otvorenom prostoru.

Ne prigušuju posve okolišnu buku, ali ju u pristojnoj mjeri izoliraju. Dovoljno, recimo, za eliminaciju vozačevog izbora glazbe u autobusu ako vam se ne sviđa, a da pritom ne morate pojačati zvuk iznad granice ugodnog.

RP-HF500M dolaze s ojačanim kabelom duljine 1,2 metra. Praktičan je ako želite mobitel s kojeg puštate glazbu ili slušate radio staviti u ruksak ili u džep dok hodate, ali treba biti donekle oprezan pri vožnji biciklom jer se zbog duljine lako zakači za koljeno ili dijelove ljubimca na dva kotača.

U Panasonicu tvrde kako se ne može zapetljati. Ne mogu tvrditi kako su apsolutno u pravu, ali tijekom tjedan dana intenzivnog korištenja i transporta na različite načine doista ga nisam morao nijednom raspetljavati.

Na kabelu su mikrofon i prekidač za pozive, koji su uglavnom korektno odradili posao, iako sam ponekad trebao mikrofon više približiti ustima jer me sugovornik ne bi uspio razumjeti.

Po specifikacijama, RP-HF500M su kompatibilne s iPhoneom, Blackberryjem, Androidom i Windows Phoneom, ali ne i s Nokijom te ZTE-om, pa imajte to na umu.


Panasonic RP-HF500M - specifikacije

Težina: 144 g (sveukupno), 120 g (bez kabla)

Boja: crna, bijela

Tip magneta: neodimij

Zvučnička jedinica: 40 mm

Impedancija: 25 Ω ±15 posto

Osjetljivost: 110 dB/mW (na 500 kHz)

Kapacitet snage: 1000 mW (IEC)

Frekvencija odziva: 9 Hz - 26 kHz

Kabel: 1,2 m, s prekidačem za pozive i mikrofonom

Konektor: 3,5 mm, pozlaćen