DO 2020. GODINE

SAP ulaže dvije milijarde eura u internet stvari

28.09.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Navedeni će iznos uložiti do kraja 2020. godine, ciljajući na - prema njihovoj procjeni - 250 milijardi eura vrijedno tržište uređaja priključenih na internet radi slanja i primanja podataka

Najveći proizvođač poslovnog softvera u Europi, njemački SAP, odvojio je dvije milijarde eura za ulaganja u proizvode koji će kompanijama pomoći da na internet priključuju razne vrste strojeva, od perilica do automobila.

Navedeni će iznos uložiti do kraja 2020. godine, ciljajući na - prema njihovoj procjeni - 250 milijardi eura vrijedno tržište uređaja priključenih na internet stvari radi slanja i primanja podataka.

Priključivanje strojeva na internet sve se više koristi u industriji, ali i u logistici, digitalnoj poljoprivredi, te kod dronova i trodimenzionalnog printanja.

'U pitanju je veliko tržište koje raste iz dana u dan. Mislimo da možemo biti značajni dio tog tržišta', kazala je izvršna potpredsjednica SAP-a zadužena za digitalnu imovinu i internet stvari Tanja Rueckert


U istraživačkoj kompaniji Gartner procjenjuju da će do 2020. na internet biti priključena 21 milijarda uređaja, u odnosu na pet milijardi koliko ih je bilo priključeno prošle godine.

SAP-ova čelnica napominje da će dio od planirane dvije milijarde eura ulaganja biti rezerviran za ciljane akvizicije, koje će predstavljati dobru dopunu SAP-ova portfelja uređaja priključenih na internet.

SAP je kupio talijanski PLAT.ONE i norveški Fedem Technology. Vrijednost transakcija nije navedena a obje kompanije bit će integrirane u SAP IoT, buduću novu proizvodnu liniju njemačke kompanije koja će kombinirati velike količine podataka dobivenih od strojeva priključenih na internet sa strojnim učenjem i SAP-ovom bazom podataka u realnom vremenu S/4 HANA.

Prošlog su tjedna sklopili sporazum s njemačkim proizvođačem autodijelova Robertom Boschom o suradnji na priključivanju na internet raznih alata i strojeva.

'Surađujemo, među ostalima, sa Siemensom, Dellom, Intelom, T-Systemsom i Vodafoneom a razgovaramo i s drugim partnerima. To je smjer koji ćemo slijediti i u budućnosti - suradnja s ostalima kroz partnerstva', istaknula je Rueckert.