TRAŽE MILIJUNSKU ODŠTETU

Najveće izdavačke kuće na svijetu tuže stranicu za konverziju YouTube filmića u MP3

30.09.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Universal, Sony i Warner Bros samo su neke od golemih izdavačkih kuća koje su odlučile tužiti njemačku stranicu YouTube-mp3.org, ali ne u Europi - već u Los Angelesu

Za svaki slučaj piratizirane konverzije traže 150 tisuća dolara odštete, a s obzirom da stranica ima više od 60 milijuna korisnika mjesečno, jasno je koliki iznos to ispada u konačnici.

Na spomenutoj stranici korisnici mogu pretvoriti YouTube sadržaj poput spotova u audio datoteke, a za što je potrebno tek nekoliko klikova mišem.


Izdavačke kuće tvrde kako se preko takvog servisa svaki mjesec piratizira i distribuira 'desetke ili čak stotine milijuna pjesama', a iako postoji mnoštvo sličnih servisa, YouTube-mp3.org vide kao najvećeg prijestupnika zbog sirovog broja korisnika.

Osim odštete, izdavačke kuće traže i sudsku odluku da pružatelji internetskih usluga, oglašivači i druge stranke onemoguće pristup stranici. Predsjednik RIAA-e (Recording Industry Association of America), Cary Sherman, izjavio je kako ova internetska stranica grabi milijune 'na leđima umjetnika, autora i izdavača', iako nije pružio jasan uvid u to na koji način točno stranica profitira osim spomena reklama.

Ono što je možda najsmješnije u cijeloj priči je to da isti proces korisnici mogu raditi sami, preko najobičnijeg 3,5mm audio priključka i vanjskog mp3 playera. Ako se i ne želi koristiti hardver, sličnu stvar može napraviti još brdo potpuno legalnog softvera, koji, eto, nije smješten na zgodnom URL-u. Vrijedi podsjetiti da postoji i gro YouTube sadržaja koji je uistinu besplatan/javno vlasništvo.