ISPROBALI SMO

Samsung Gear Fit2 je odličan spoj fitnes dodatka i pametnog sata

26.09.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Inicijalno je Samsungov dodatak Gear Fit2 namijenjen korisnicima koji aktivno žive, bilo da uživaju u bicikliranju, svoju tjelesnu kondiciju održavaju trčanjem, bilo da se bave nekom sličnom aktivnošću, no nema nikakvog razloga da upravo ovaj gadget ne koriste baš svi

Sada već sveprisutna nosiva elektronika seže u razne sfere naših života, a sportski elektronički dodaci, uređaji koji mjere razne parametre aktivnosti i stanja ljudskog tijela, izuzetno su popularni među korisnicima. U Samsungu su pokrili i ovaj segment, a mi smo isprobali njihov najnoviji sportski dodatak, uobličen u nosivu narukvicu Gear Fit2.

Hoće li se Gear Fit2 uklopiti u moj modni izričaj?

Samsung Gear Fit2 nenametljiva je gumena narukvica, no s druge strane dovoljno je elegantna da će se dopasti svima i uklopiti se u svaki stil odijevanja. Sama površina remena narukvice lagano je ‘hrapava’, čineći svojevrstan uzorak, i jednostavno se postavlja oko ruke. Jednom postavljena, zaboravit ćete da uopće nosite Samsung Gear Fit2 jer njenih 30 grama na ruci gotovo da uopće nećete osjetiti.

Sama komponenta sata, odnosno zaslona, osjetljiva je na dodir, sadržaj prikazuje na 1,5-inčnom AMOLED zaslonu u boji razlučivosti 432 x 216 piksela, pri 322 piksela po inču. Navedeno na minijaturnom zaslonu rezultira kvalitetnim prikazom sadržaja, a isti sadrži i tehnologiju Gorilla Glass 3, što pak garantira da će se ogrebotine i slična oštećenja ‘odbijati’ od ovog uređaja.

Gear Fit2 možete nositi bez brige i tijekom tuširanja i sličnih djelomično vodenih aktivnosti jer sam uređaj nosi oznaku IP68, što prevedeno znači da podržava uron u vodu do 1,5 metara dubine maksimalno 30 minuta.

Što sve može Samsung Gear Fit2?

Čak i da ne znate što sve može sportska narukvica koju ste upravo nabavili, ona će vas sama obavijestiti o dostignućima. Naime, jednom aktivirana te uparena s mobilnim telefonom, preferirano nekim iz Samsungovog serijala Galaxy, narukvica će sama prepoznati vaše tjelesne aktivnosti te ih shodno tome i bilježiti.

Narukvica će tako prepoznati hodate li, odmarate li se, vozite bicikl ili činite nešto drugo, a ako pak prepozna da niste dovoljno aktivni, i na to će vas upozoriti. Tijekom nošenja zaslon uređaja nije aktiviran, a automatski se pali kada korisnik napravi pokret rukom kao da će pogledati koliko je sati. Jednako tako, narukvica će se oglasiti vibracijom i paljenjem zaslona kada korisnik postigne neko dostignuće, poput recimo 6.000 napravljenih koraka u danu.

Svim sadržajima Gear Fita 2 upravlja se preko zaslona osjetljivog na dodir, odnosno pomoću dvije ugrađene tipke - jednom za aktiviranje zaslona te drugom, kojom pristupate izborniku gadgeta. S obzirom na to da će jednom aktivirana narukvica automatski prepoznati što radite i kako se krećete, pa čak i ako veslate, za ulazak u izbornik gotovo da nema potrebe. Naravno, poželite li sami istaknuti da ćete upravo sjesti na bicikl i odvesti se do Pokupskog, to možete učiniti, no ugrađeni senzori (brojač otkucaja srca, žiroskop, barometar i akcelerometar), GPS i ostale komponente narukvice i bez vaše interakcije sami će odraditi posao kako treba.

Nosite li Samsung Gear Fit2 i tijekom odmaranja ili spavanja, i takva aktivnost će biti zabilježena, a sve zajedno uređaj će vam upakirati u dnevni izvještaj. Štoviše, on će i za svaku od aktivnosti uračunati broj potrošenih kalorija, što je nekome tko pazi na ovu stavku dosta bitan podatak, a periodički će vam izmjeriti puls. U njega možete posebno unijeti i podatke o unosu kave ili vode.

Osim komponente praćenja tjelesne aktivnosti, Gear Fit2 može i ovo

Samsung Gear Fit2 obavlja i funkcije pametnog sata tako da ćete na njega primati notifikacije koje uobičajeno pregledavate na mobilnom uređaju, a sami ćete odrediti koje će se prikazivati i koje ne. Preko uređaja tako možete upravljati i glazbom koju preslušavate, lajkati objave na Facebooku, pogledati e-poštu koju ste primili i slične. Na neke od obavijesti možete odgovoriti direktno s narukvice, a moguće je i glasom odgovarati na neke od obavijesti, pod uvjetom da ste na ovaj način postavili cijeli sustav.

Sam uređaj pokreće dvojezgreni procesor radnog takta 1GHz, upotpunjen s 512 MB radne memorije te 4 GB spremišnog prostora. Ugrađena baterija kapaciteta je 2 mAh i prema navodima iz Samsunga, trebala bi biti u mogućnosti raditi tri do četiri dana.

Nakon nekoliko dana korištenja, aktiviranja svih komponenti praćenja aktivnosti te notifikacija nama je ugrađena baterija držala nešto iznad dva dana. Samo punjenje obavlja se pripadajućim punjačem koji se isporučuje s Gear Fitom2 i traje nešto više od sata.

Samsung Gear Fit2 će se ‘najugodnije osjećati’ uparen s nekim od mobitela iz serije Galaxy, no radit će i s bilo kojim drugim Androidom te uređajima na iOS-u. Dobra je stvar to što narukvica za praćenje tjelesnih aktivnosti ne zahtijeva konstantnu vezu s mobitelom, nego ih bilježi lokalno te sinkronizira s uređajem tijekom ponovnog uspostavljanja veze.

Zaključak

Gear Fit2 sportski je dodatak čijom nabavkom nećete pogriješiti. Uredno će zabilježiti sve vaše aktivnosti, spakirati ih u pripadajuće izvještaje na samom uređaju ili mobilnom telefonu na koji ste ga spojili. Sve navedeno stajat će vas oko 1.499 kuna, no u nekom od paketa Hrvatskog Telekoma Samsung Gear Fit2 moći ćete nabaviti i znatno povoljnije.

SPECIFIKACIJE:

Naziv: Samsung Gear Fit2
Zaslon: zakrivljeni AMOLED osjetljiv na dodir, 1,5 inča
Podatkovni prostor: 512MB RAM, 4GB
Baterija: 200 mAh
Senzori: GPS, akcelerometar, žiroskop, barometar
Cijena: 1.499 kuna