UČINKOVITOST 94 POSTO!

Googleov algoritam prepoznaje slike nevjerojatnom preciznošću

25.09.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Kako pišu analitičari - danas se živi u doba fenomenalnih pomaka u svijetu umjetne inteligencije, dok se istovremeno trebaju brinuti svi oni kojima poslovi ovise o tome. Google je developerima omogućio pristup Show and Tell sustavu, kojeg se može istrenirati da prepoznaje i opisuje stvari na slikama s preciznosti od 93,9 posto

Posrijedi je značajan pomak u odnosu na rezultat prije dvije godine, od 89,6 posto. Koristi od ovoga mogu imati svi, od slabovidnih osoba, pa sve do povijesničara i muzejskih kolekcija. Štoviše, rad algoritama može poslužiti i za druge vrste strojnog učenja.

Googlov novi (i otvoreni) kod koristi model 'Inception' treće generacije, kao i novi sustav raspoznavanja objekata na slikama. 'Primjera radi, model za klasificiranje slika će vam reći jesu li pas, trava i frizbi na fotografiji, no prirodan opis bi vam trebao reći i boju trave, kao i položaj psa u odnosu na frizbi', kaže Googleov razvojni tim. Riječ je o nečem uistinu fenomenalnom. Jednom kada je sustav treniran za nešto, neće tek prepoznavati objekte, već će ih opisivati, bojom, položajem i veličinom, na način kako bi to obično napravili i ljudi. Takvo što ne čudi - jer sustav uči upravo od ljudi.


Nakon odrađenog treninga, Googleov sustav bez problema može analizirati i opisivati slike koje nikad nije 'vidio'. Kompanija iz Mountain Viewa je pružila slobodno korištenje koda, no sustav korisnici trebaju trenirati sami, što može potrajati nekoliko tjedana, pod uvjetom da korisnici imaju NVIDIA Tesla GPU.

Više detalja moguće je pročitati na službenom blogu