NEVJEROJATNO

Hakeri 'pod državnim pokroviteljstvom' ukrali informacije od 500 milijuna Yahoo korisnika

23.09.2016 u 13:17

Bionic
Reading

Situacija je za posrnulog internetskog giganta Yahoo još gora od one u glasinama. Prema službenim informacijama izgledno je riječ o najvećoj cyber-provali u povijesti - koja je javno priznata. Kompanija navodi kako su napade izveli hakeri pod 'državnim pokroviteljstvom', no nisu naveli o kojoj je državi riječ

Neko vrijeme se govori o napadima koji su se odvili 2012. godine, a koji su ugrozili kakvih 200 milijuna korisnika. Yahoo je konačno izašao van s podacima, a prema njima su u pitanju napadi iz 2014. godine, unutar kojih je čak 500 milijuna korisnika ugroženo na ovaj ili onaj način. Hakeri su se, naime, domogli niza privatnih informacija, e-mail poruka, imena i sigurnosnih pitanja/odgovora. FBI je potvrdio kako rade na službenoj istrazi oko cijele stvari, no mnogima je jasno kako je već jako, jako kasno.

Yahoo tek sada preporučuje svojim korisnicima da izmijene lozinke - ako to nisu napravili od 2014. godine kada se odvio napad. Sreća u nesreći kod cijele stvari je to da su podaci o plaćanju i lozinke bile enkriptirane, no zabrinjavajuća je tvrdnja kompanije da su napadi bili izgledno politički motivirani - ako je uistinu posrijedi 'državno pokroviteljstvo hakera'.


Još jedna od mutnih stvari u cijeloj priči je to da Verizon, kompanija koja je u srpnju kupila Yahoo za 4,8 milijardi dolara nije imala pojma o ovakvom propustu, tek jednom u nizu drugih koji su se odvili kroz dvije godine. No, svima je na umu samo jedno - zašto su korisnici i svi drugi za napade saznali dvije godine (pre)kasno? Jasno je kako će se regulatorna tijela itekako pozabaviti potezima Yahooa pa će pravi detalji o šteti biti jasni tek za koji mjesec.

I dok je Yahoo kao internetski div definitivno posrnuo, više od milijardu ljudi posjećuje Yahooove stranice svaki mjesec, a Verizon je upravo u tom vidio priliku za oglašavanjem i dodatnim prihodima.