ISPRED SVOG VREMENA

Zvjezdane staze predvidjele su budućnost, a mi je upravo živimo

26.09.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Iako su popularnu znanstvenofantastičnu seriju počeli prikazivati prije punih 50 godina, u njoj smo mogli vidjeti niz zamisli i koncepata koji su s vremenom postali stvarnost

Još uvijek, doduše, ne putujemo brže od svjetla, niti se možemo teleportirati. Ali puno toga što je sredinom prošlog stoljeća izgledalo kao nemoguće ili barem teško ostvarivo danas je sveprisutno.

Mobilne komunikacije

U vrijeme kad su kretale 'Zvjezdane staze' telefoni su bili redom žičani i nisu mogli biti pomaknuti daleko od utičnice. Komunikatori u seriji bili su daleko mobilniji i nebrojeno su puta spasili junake od sigurne smrti.

Do pojave iPhonea brojni su mobiteli imali preklopni dizajn nalik komunikatorima iz 'Zvjezdanih staza'. Pametni telefoni su krenuli drugim smjerom, ali možete nabaviti repliku komunikatora koja će vas Bluetoothom povezati sa smartfonom. Cijena? Sitnica: 149,99 dolara.

Ako su vam se više sviđali komunikatori nalik na bedževe kakve su koristili u serijalu 'Nova generacija', modeli s Bluetoothom dostupni su za predbilježbu i značajno jeftiniji.

Bežični kompleti

Komunikacijski uređaji iz 'Zvjezdanih staza' neobično su nalik današnjim uređajima s Bluetoothom kakve često koristimo za razgovore dok su nam ruke zauzete drugim poslom, poput vožnje.

Googleove pametne naočale Glass tek trebaju pridobiti naklonost šire publike, ali imale su svog prethodnika u epizodi 'Igra' iz serijala 'Nova generacija', u kojoj je prikazan uređaj koji je igrom totalno zarazio posadu projicirajući ju izravno na njihove oči.

Uređaj za virtualni prikaz, dio tehnologije Dominiona, prikazan je u nekoliko epizoda serijala 'Duboki svemir 9', a također kao da je najavio dolazak Google Glassa.

Tablet računala i phableti

Već u izvornom serijalu mogli smo vidjeti članove posade kako kapetanu Kirku prilaze s računalom i digitalnom olovkom u ruci. 'Nova generacija' uvela je Portable Auxiliary Data Display (PADD), prijenosno osobno računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir koje izgledom i mogućnostima neodoljivo podsjeća na sadašnja tablet računala.

Postoji više aplikacija za Android nadahnutih 'Zvjezdanim stazama', pomoću kojih možete promijeniti sučelje na pametnom telefonu ili tablet računalo tako da simulira operativni sustav LCARS (Library Computer Access and Retrieval System), korišten u 'Novoj generaciji', 'Dubokom svemiru 9' i 'Voyageru'.

Appleovi korisnici na raspolaganju imaju aplikaciju koja je interaktivna baza podataka o 'Zvjezdanim stazama'sa sučeljem LCARS.


Računala s kojima razgovaramo

Od samog početka računala u 'Zvjezdanim stazama' razumjela su složene upite postavljene prirodnim jezikom i mogla su odgovoriti na pitanja vezana uz bilo koju temu.

U Googleu ne kriju kako im je cilj stvoriti slično korisničko iskustvo. Njihova aplikacija Voice, kao i Appleova Siri te Microsoftova Cortana, dojmljivi su prvi koraci u tom smjeru.

Tehnologija prepoznavanja glasa drastično je poboljšana zadnjih godina, a sad je približno precizna koliko i tipkanje. Obrada prirodnog jezika također napreduje velikim koracima, zahvaljujući čemu servisi koji počivaju na njoj puno bolje razumiju ono što tražimo od njih.

Amazonovi uređaji Echo i Alexa vjerojatno su najbliže iskustvu upravljanja uvjetima koji vladaju u prostoriji u koju ulazimo, a kakve smo imali prilike vidjeti u 'Zvjezdanim stazama': omogućavaju promjenu osvjetljenja, puštanje glazbe, slušanje vijesti, naručivanje hrane, komuniciranje s prijateljima...

Prijevod u stvarnom vremenu

'Zvjezdane staze' pune su vanzemaljaca koji savršeno govore engleski. Naravno, tvorcima serije bilo je lakše raditi tako nego stalno izmišljati nove jezike, dodavati titlove ili stalno u sceni imati tumače.

Nisu se detaljno bavili time, ali u nekoliko navrata pružen je uvid u to kako radi Univerzalni prevoditelj (recimo, u epizodi 'Mali zeleni' iz 'Dubokog svemira 9', u kojoj se brod s tri Ferengija srušio u Roswellu u SAD-u 1947. godine, a oni ne mogu komunicirati s ljudima sve dok ne poprave prevoditelje ugrađene u njihove uši).

Inačice za Zvjezdanu flotu bile su ugrađene u njihove komunikatore. Kad su radile ispravno, glatko su prevodile gotovo bilo koji jezik.

I to je na putu da postane stvarnost. Automatski prijevod u velikoj je mjeri poboljšan, a Googleov Translate može prepoznati i prevoditi tekst na više od sto jezika, koristiti kameru na mobitelu kako bi gotovo u trenu preveo znakove i jelovnike, pa čak i prevodio govorni jezik u realnom vremenu. Rezultati nisu uvijek blistavi, ali riječ je o projektu u razvoju.

Simultani prijevod razvijaju i u Microsoftu za Skype, a Bing ima jezik više koji može prevoditi: klingonski.

Tvrtka Waverly Labs razvija uređaj za uho koji će u trenu prevoditi govorene jezike. U prodaji bi se trebao naći od svibnja 2017.

3D printeri

Replikatori koji su se pojavili u 'Novoj generaciji' bili su mahom korišteni kao čajomat kako bi kapetan Picard mogao uživati u Earl Greyu, no mogli su proizvesti gotovo bilo što na zahtjev.

3D printeri kakve danas imamo ne mogu stvarati tvar od energije, pa ni čaj. Ali zato ih koristimo za proizvodnju hrane, odjeće, igračaka, automobila i još puno toga. Jedan je na Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje proizvodi rezervne dijelove.

Više:Make Use Of