ISPROBALI SMO

Alcatel Idol 4 + VR vas žele preseliti u virtualnu stvarnost

11.10.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Alcatel Idol 4 je Android bez nedostataka vrijednih spomena, ali i bez ključnih prednosti kojima bi se istaknuo u svojoj cjenovnoj kategoriji. Virtualna stvarnost je dobrodošao dodatak, no dvojbeno je je li i dovoljan

Idol 4 + VR Alcatelov je pokušaj proboja u višu srednju klasu pametnih telefona, što se vidi čim izvadite uređaj iz poprilično jedinstvenog pakiranja. Više je pozornosti potrošeno na izgled i dojam, kao i na kvalitetnije materijale.

Kombinaciju metala i stakla i inače preferiram kod pametnih telefona, tako da mi je novi Alcatelov Idol već pri prvom susretu bio simpatičan. Dojam se poboljšao nakon što sam ga imao prilike dulje koristiti.

Dvije staklene ploče s aluminijskim okvirom odlično su sklopljene u mobitel lijepog izgleda koji vrlo ugodno leži u ruci i lako ga je koristiti jednom rukom, barem kad je zaslon u pitanju. Tipke su druga priča, no tom više nešto kasnije.

Stakleni mobiteli obično su magnet za masnoću i prašinu. Idol 4 nije izuzetak, iako se masnoća s prstiju na stražnjem dijelu visokog odsjaja zadržava puno manje nego što sam očekivao. Svejedno, želite li ovaj uređaj koristiti bez zaštitne futrole, pripremite se za često čišćenje.

Futrola je preporučljiva i zbog toga što je staklo u pravilu podložnije ogrebotinama i oštećenjima, a Idol ga ima s obje strane. Uz to, vrlo se lako skliže na glatkim površinama poput stola.


Idol 4 dolazi sa specifičnim rasporedom tipki. Ona za uključivanje/isključivanje uređaja smještena je pri vrhu lijevog brida, za regulaciju glasnoće pri vrhu desnog, da bi se na sredini potonjeg smjestila programibilna tipka Boom, izgledom vrlo nalik na tipke za uključivanje/isključivanje kakve Sony koristi na Xperijama.

Ergonomski gledano, to nije dobro rješenje. Tipku za uključivanje i isključivanje bilo mi je dosta nespretno koristiti, dok sam za tipku Boom stalno mislio kako ustvari služi za uključivanje. Može i tome poslužiti, ali me prilično frustrirala. A vjerujem kako će izluđivati sve koji su koristili Xperije.

Sama tipka Boom nudi niz zgodnih mogućnosti programiranja za brz pristup značajkama kao što su pokretanje aplikacija, snimanje screenshotova, aktiviranje kamere dok je zaslon isključen, pojačavanje zvuka u aplikaciji, uključivanje surround zvuka u videu... Mogla bi biti vrlo korisna samo da je smještena negdje drugdje.

Ispod tipke Boom je ladica za dvije kartice SIM ili kombinaciju jedne SIM i jedne mikroSD kartice.

Ponad zaslona su prednja kamera s osam megapiksela i LED bljeskalicom, senzori te bijela LED lampica za obavijesti. Sprijeda su također smještena dva stereo JBL zvučnika (koji zvuk odašilju i straga) i mikrofoni. Na gornjem bridu su izlaz za audio (3,5 milimetara) i mikrofon, na donjem utor za mikro USB.

Na stražnjoj strani je kamera opremljena s 18 megapiksela i dvostrukom bljeskalicom.


Zaslon je IPS LCD, dijagonale 5,2 inča (13,2 centimetra) i pune HD razlučivosti od 1.920 puta 1.080 piksela (442 ppi). U Alcatelu su napravili dobar posao: zaslon je oštar, izraženih boja (s dubokom crnom), odlično gledljiv iz raznih kutova, fino čitljiv kad ga koristite na otvorenom pod izravnim svjetlom, pristojno brz i responzivan. Na njemu su smještene i tipke za navigaciju.

U Idol 4 ugrađen je 64-bitni osmojezgreni Snapdragon 617 na 1,7 GHz, podržan s tri GB RAM-a. Iako je riječ o procesoru koji više nije u vrhu po snazi i mogućnostima, ne mogu reći da se to odrazilo na izvedbu. Naprotiv.

Sve što sam radio na mobitelu teklo je brzo i glatko, bez obzira jesam li koristio samo jednu aplikaciju ili više njih, kao ni koliko su pojedine aplikacije bile zahtjevne. Vrtio je podjednako dobro surfanje webom (kako wi-fijem, tako i mrežama 4G), društvene mreže, aplikacije za produktivnost, video, igre...

Pri radu sa zahtjevnijim aplikacijama bi se prilično zagrijavao, pogotovo u području oko tipke Boom, otprilike do granice podnošljivog. Nešto mu je dulje trebalo za učitavanje igara.

Od 16 GB memorije za pohranu podataka dostupno je 11, što nije puno, ali je proširivo karticom mikroSD do 256 GB (ako ste spremni žrtvovati korištenje jedne kartice SIM), a Idol 4 podržava i USB OTG.

Stražnja kamera opremljena je s 13 megapiksela i otvorom blende f/2.0, bez stabilizacije slike. Nije loša: u uvjetima dobrog osvjetljenja brzo fokusira, zatvarač blende brzo reagira, a fotografije su pristojne kvalitete. Sa slabijim osvjetljenjem dobit ćete zrnatije uratke, a autofokus će početi štucati. Sve u svemu, dosta prosječna kamera.

Prednja kamera je nešto bolja. Selfieji su oštri, dovoljno dobri za društvene medije, a ima i prednju bljeskalicu koja vas neće pretjerano spaliti. Kako može snimati video u punom HD-u, odlično će poslužiti i za videopozive.

Uz automatsko, dostupno je ručno namještanje postavki (balans bijele, ekspozicija, ISO...), a kamere možete aktivirati i korištenjem tipke Boom.

Za JBL-ove stereo zvučnike imam samo riječi pohvale. Glasni, jasni, pucaju zvuk na dvije strane, jako su dobro poslužili za gledanje videa bez slušalica. Namještanjem zvuka se, inače, možete poigrati i pomoću prateće aplikacije Maxx Audio.

Baterija kapaciteta 2.610 mAh izdržala bi po cijeli dan i uz intenzivnije korištenje, ali pravi adut joj je vrlo brzo punjenje. Od nule do 100 posto trebat će sat i nešto, no do pola kapaciteta je došla za nešto više od 30 minuta. Izvrsno se nosila s duljim prikazom videa i igrama.

Operativni sustav je Android 6.0 Marshmallow s minimalistički prilagođenim sučeljem i nemalom količinom predinstaliranih aplikacija, među kojima su Deezer, Gameloft Store, TiZR i WPS Office, tipkovnicom Swiftkey kao početnom postavkom te dediciranim aplikacijama za virtualnu stvarnost. S vremenom bi trebala biti dostupna i nadogradnja na 7.0 Nougat.

Funkcionirao je bez primjetnih problema i rušenja. Na Alcatelov zaštitni znak - značajku reverzibilnosti - treba se naviknuti jer je isprva prilično zbunjujuća, pogotovo uz već spomenuti raspored tipki. No fora je to što je ustvari svejedno kako držite mobitel jer će se prikaz i funkcionalnosti u hipu prilagoditi položaju u kojem se nalazi.


Konzola za virtualnu stvarnost je domišljato osmišljena kao pakiranje za sam mobitel. Dizajnom nalikuje na Samsungov Gear VR, samo što nudi manje mogućnosti upravljanja. Izrađena je od plastike, s trakicom pomoću koje ju namjestite na glavu. Dobro sjeda i nije preteška.

Na mobitelu treba pokrenuti aplikaciju za virtualnu stvarnost i potom ga smjestiti u konzolu te zatvoriti poklopcem.

Konzola ima dvije tipke za upravljanje koje služe za navigaciju (korak nazad i odabir značajki), koje mobitelom upravljaju pomoću magneta. Ostatak navigacije obavljate pokretima glave i usmjeravanjem pogleda. Nema, na žalost, mogućnost dodatnog namještanja leća.

Sučelje je vrlo jednostavno, gotovo asketsko. U paketu s Idolom 4 dolazi nešto videa snimljenih tehnikom 360 stupnjeva (dostupan je i domaći materijal), nekoliko igara, kao i pristup trgovini online.

Konzolu je lako upogoniti i jednostavna je za korištenje. Slika i mogućnosti su OK, iako mi je ostao dojam da ima još dosta prostora za poboljšanje i napredak, ponajprije kad je u pitanju sam sadržaj virtualne stvarnosti. Bez obilja istog konzola će brzo dosaditi, pa time i izgubiti težinu argumenta u prilog kupovini.


Alcatel Idol 4 je Android bez bitnih nedostataka, ali i bez ključnih prednosti kojima bi se istaknuo u svojoj cjenovnoj kategoriji.

Odličan zaslon, izdržljiva baterija te stariji ali kvalitetno optimiziran procesor već neko vrijeme nisu rijetkost. Trikovi poput reverzibilnosti sučelja i programibilne tipke Boom su zgodni, ali dvojim oko toga jesu li dovoljni kako bi donijeli presudnu prednost, tim više što je zbog potonje žrtvovan dio ergonomičnosti.

Konzola za virtualnu stvarnost je dobra fora i korektno radi. Kako je jednostavna, lijepo će poslužiti za prve korake u svijetu VR-a. No taj novčić ima i drugu stranu: ograničene mogućnosti bi se Alcatelu mogle obiti o glavu ne baci li se na generiranje atraktivnog sadržaja.

Alcatel Idol 4 + VR - specifikacije

Dimenzije: 147 puta 72,5 puta 7,1 milimetar

Težina: 135 grama

Zaslon: 5.2'' (13,2 cm) LTPS IPS LCD, rezolucija 1080 puta 1920 piksela (424 ppi)

Procesori: osmojezgreni Snapdragon 617 1,7 GHz; Adreno 405

RAM: 3 GB

Memorija: 16 GB (proširivo karticom mikro SD do 265 GB)

Kamere:

- stražnja: 13 MP, 1080p HDR, dual LED
- prednja osam MP, 1080p, LED

Baterija: litij-polimerska, 2.160 mAh, nezamjenjiva

Operativni sustav: Android 6.0.1 Marshmallow

Ostalo: podrška za 4G, wi-fi/wi-fi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS, NFC; dvije kartice SIM ili SIM + mikro SD

Cijena: bez konzole 1.900 kuna, s konzolom 2.499 kuna

Ustupio:Mobis