ZA SVAKOG PONEŠTO

Ovako izgleda web u Sjevernoj Koreji: 'Čak' 28 stranica!

21.09.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Dok je poznato koliko je zapravo zatvorena Sjeverna Koreja, još manje jasan je (bio) podatak koliko internetskih stranica ta zemlja uopće ima. Odgovor je stigao tek prije nekoliko dana - i to zbog greške administratora u konfiguraciji

U utorak je Sj.Koreja navodno loše konfigurirala name server, svojevrsnu listu koja sadrži informacije o svim domanama za .kp (top-level domena za tu zemlju). Zbog toga je bilo tko s nešto znanja uspješno mogao zatražiti listu internetskih stranica.

Ona je vrlo kratka, iznenađujuće ili ne, izjavio je za Motherboard Matt Bryant, sigurnosni inženjer koji je saznao za grešku administratora sustava iz Sj.Koreje. Ova zemlja ima svega 28 registriranih domena.


'Nismo mislili da postoji mnogo internetskih izvora u Sjevernoj Koreji, a prema ovim podacima to se pokazalo točnim', rekao je Doug Madory za Motherboard, istraživač kompanije Dyn, koja se bavi praćenjem korištenja interneta diljem svijeta. Još otkačenije je to da su neke od otkrivenih stranica postale nedostupne - izgledno zbog značajno povećanog prometa.

Komunistička partija Sj.Koreje, avio-prijevoznik Air Koryo, Sveučilište Kim II Sung samo je dio internetskih stranica, u pravilu 'banalnog sadržaja te vrlo propagandnog karaktera'.

Internauti diljem svijeta svejedno su pokazali veliko zanimanje za korejske stranice i otkrili kako imaju i vlastite klonove popularnih servisa van granica te zemlje. friend.com.kp je primjerice kopija Facebooka, portal.net.kp je Yahoo klon, a korfilm.com.kp je navodno klon piratske stranice movie4k.

Detaljne informacije moguće je vidjeti na servisu GitHub, a zanimljivosti je moguće pratiti i na Redditu. Valja imati na umu da je zbog pojačanog prometa (i možda još koječega) pristup ovim stranicama praktički nemoguć u trenutku pisanja teksta.