PROGNOZA S DUŠOM

DHMZ i HRT predstavili aplikaciju vremenske prognoze

19.09.2016 u 17:51

Bionic
Reading

Na prigodnoj konferenciji za novinare Hrvatska radio-televizija predstavila novu aplikaciju za mobilne uređaje HRT METEO. Ova jednostavna aplikacija od sličnih izdvaja se činjenicom da korisnicima na zaslone uređaja donosi tzv. Subjektivnu meteorološku prognozu

HRT METEO je aplikacija za praćenje vremenskih uvjeta, koju su izradili Hrvatska radiotelevizija i Državni hidrometeorološki zavod. Kako navode na HRT-u aplikacija je možda i jedinstvena u ovomu dijelu Europe, jer omogućuje subjektivne meteorološke prognoze, i to ne samo za tekući i sutrašnji dan, nego i za dodatna tri dana unaprijed za čak osam većih područja u Republici Hrvatskoj.

'Aplikacija HRT METEO na jednostavan način i na jednome mjestu omogućuje praćenje meteoroloških podataka i prognoza koje stručnjaci Državnoga hidrometeorološkog zavoda i naš glavni meteorolog pripremaju za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. U godini u kojoj obilježavamo 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije to je još jedan poklon našim korisnicima, ali i podsjetnik na dugogodišnju uspješnu suradnju javnoga medijskog servisa i Državnoga hidrometeorološkog zavoda', istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

'Ova je aplikacija prirodni nastavak suradnje koju Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatska radiotelevizija njeguju još od 50-ih godina prošloga stoljeća. Tijekom svih tih godina uspjeli smo putem programa Hrvatske radiotelevizije pravodobno informirati javnosti, ali i promovirati meteorološku struku Sretni smo što možemo redovito korisnicima osiguravati podatke o mjerenju svih vrijednosti i pripremati prognoze koje rade školovani prognostičari. U tom smislu ističem i ovu aplikaciju jer ona sažima sva znanja u meteorologiji i donosi taj jedan ljudski pristup naših stručnjaka', izjavila je ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

Na novoj aplikaciji HRT METEO mogu se pronaći vremenske prognoze za danas i sutra za 48 mjesta u Republici Hrvatskoj, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran.