DIGITALNI ALATI

Školska godina bit će vam ugodnija uz ovih 10 aplikacija

20.09.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Djeca koja rastu u digitalnom dobu trebaju ne samo savladavati korištenje digitalnih alata, već ih i aktivno koristiti za učenje. Evo nekoliko uglavnom besplatnih aplikacija koje im pritom mogu biti korisne

Evernote (Android, Android Wear, Apple Watch, iOS, Windows)
Evernote je već dugo jedna od najpopularnijih aplikacija za digitalne bilješke.

Uz pomoć jednostavnog sučelja možete, osim bilješki, sastavljati popise zadataka koje trebate obaviti, postavljati podsjetnike, ubacivati privitke i fotografije te svemu što ste pohranili pristupati s bilo kojeg uređaja. Nema ograničenja koliko toga možete ukupno pohraniti, ali ako ju namjeravate koristiti besplatno ne možete više od 60 MB mjesečno.

Lumosity (Android, iOS)
Aplikacija koja vježba memoriju i obraćanje pozornosti na pojedinosti koristeći raznovrsne igre, osmišljene kako bi poboljšale kognitivne sposobnosti. Tako, recimo, morate pronaći iste pločice nakon što ste ih na kratko vidjeli ili pratiti let jedne ptice u jatu.

Wikipedia (Android, iOS, web)
Službena aplikacija najveće svjetske digitalne enciklopedije pruža uvid u na desetke milijuna članaka, dostupnih na više od 280 jezika, kao i mogućnost brzog dijeljenja sadržaja te pohranjivanja za korištenje online.


Duolingo (Android, iOS)
Duolingo je aplikacija koja podučava stranim jezicima i nudi mogućnost prijevoda web stranica i drugih dokumenata na brojne jezike.

Microsoft Office Mobile (Android, iOS, Windows)
Pomoću ove jednostavne aplikacije moguće je pristupiti, uređivati i dijeliti dokumente u Wordu, Excelu i Powerpointu na uređajima s operativnim sustavima Android i iOS. Dijete domaću zadaću može pisati još dok putuje kući autobusom ili tramvajem.

PhotoMath (Android, iOS, Windows)
Briljantna aplikacija nastala u Hrvatskoj pomoći će u rješavanju matematičkih problema. Dovoljno je usmjeriti kameru pametnog telefona prema problemu kako bi dobili ne samo rješenje, već i objašnjenje korak po korak kako do njega doći.

e-Dnevnik za učenike (Android)
Neslužbena mobilna aplikacija za e-Dnevnik, prilagođena za smartfone i tablet računala, omogućava pristup postojećoj CARNET-ovoj web aplikaciji i pregled ocjena.


Bookabi (iOS)
U ovoj će aplikaciji djeca naći sve što je potrebno kako bi ispričala priču, a da pritom ne moraju znati crtati.

Dostupna je zbirka 2D i 3D likova, zgodnih scenografija te zabavnih naljepnica i objekata koje je moguće postavljati, mijenjati im veličinu i okretati potezom prsta. Također, moguće je dodati oblačiće za govor, tekst, pa čak i dizajnirati omot, pri čemu je moguće koristiti vlastite fotografije.

Forest (Android, iOS, Windows)
Aplikacija Forest koristi lukav trik kako bi 'igrificirala' učenje. Djetetu omogućava da digitalno 'posadi' drvo svaki put kad određeno vrijeme posveti učenju ili pisanju zadaće. Makne li se iz aplikacije dok sat još uvijek odbrojava, drvo će početi sahnuti. Svako stablo biva dodano u digitalnu 'šumu', s kojom se može lako pohvaliti putem društvenih mreža, a s vremenom i skuplja bodove pomoću kojih može kupiti različite vrste drveća ili ih uložiti u sadnju stvarnog stabla.