'CLEAR SIGHT'

Uskoro će biti još više mobitela s dvije kamerice

18.09.2016 u 09:14

Bionic
Reading

Qualcomm, poznati div u svijetu mobilnih čipova, otkrio je tehnologiju 'Clear Sight', koja mobilnim kamericama omogućuje da imaju vid poput ljudskog. Kompanija tvrdi da će mobiteli koji budu iskoristili ovaj inovativan sustav pružiti nevjerojatno kvalitetne slike i video

'Rezultati će vas iznenaditi, jer je ova tehnologija za mobilne kamerice osmišljena tako da oponaša svojstva ljudskog oka. Projektirana je s ciljem da fotografije budu boljeg dinamičkog raspona, oštrine - i uz manje šuma u uvjetima slabog osvjetljenja', poručuje Qualcomm.

Netko bi mogao reći da ljudske oči nisu toliko dobre - no vrlo su prilagodljive zato jer sadrže fotoreceptorske stanice 'čunjiće' i 'štapiće'. Čunjići su izvrsni za prepoznavanje boja - ali samo pri dobrom osvjetljenju, dok štapići u uvjetima slabog osvjetljenja prepoznaju obrise - no nisu dobri za boju. Qualcomm, naravno, Clear Sightom želi kombinirati i emulirati oboje.


Clear Sight se sastoji od dvije kamerice, čiji su senzori potpuno različite namjene. Dok uobičajeni senzor služi za hvatanje boja, poseban crno-bijeli senzor služi za hvatanje više svjetla. Zapravo, s tehničke strane je crno-bijeli senzor isto uobičajen - no zahvaljujući činjenici da mu je uklonjen gornji sloj (filter), može uhvatiti do tri puta više svjetla.

Tehnologiju trenutno podržavaju Qualcommovi čipovi Snapdragon 820 i 821, zahvaljujući integriranom procesoru slike Quaclomm Spectra. Za sada nema govora o tom koje će kompanije prve integrirati tehnologiju u svoje mobitele - no sasvim sigurno valja očekivati više uređaja s dvostrukim sustavom kamerica.

Više o svemu: Qualcomm