PRETJERIVANJA U NAJAVI

Botovi za Facebook Messenger nisu dovoljno dobri

20.09.2016 u 08:58

Bionic
Reading

2016. godina definitivno je obilježena najavama naprednih algoritama, umjetne inteligencije i...komunikacijskih botova. Facebookovo ovogodišnje glavno događanje (konferencija F8) je veliki dio vremena provelo pretjerivajući u trenutačnim mogućnostima botova, no iz priče su nešto i naučili, kaže VP Facebook Messengera, David A. Marcus

'Problem je u tom što smo stvar napuhali vrlo, vrlo brzo (...) a ono što smo osigurali za razvoj nije bilo dovoljno dobro za zamjenu uobičajenih aplikacija', rekao je Marcus na konferenciji Techcrunch Disrupt.

Botove su mnogi nakon prvih testova vrlo brzo 'otpisali' pa je jasno da je stvar tek u povojima i daleko od prvotnih najava. Facebook je navodno developerima dao tek par tjedana da razviju prve botove  prije konferencije F8 pa ne čudi kako su oni bili krajnje ograničeni. 'U pitanju je dugo putovanje, a negdje stvar jednostavno treba početi', rekao je Marcus.

Botovi možda jesu inicijalno razočarali, no i dalje bilježe rast, a u Facebooku su općenito zadovoljni. U razvoj botova je uključeno 34 tisuće developera, koji su do sada napravili 30 tisuća botova. Facebook je razvio mnogo detalja vezanih uz 'umjetnu inteligenciju' za podršku developerima u razvoju botova - poput mogućnosti prepoznavanja predmeta i čitanja knjiga kako bi učili što brže. Upravo zahvaljujući tome, 2016. možda je bila godina velikih najava, no 2017. godina bi mogla biti ključnom za ovakva rješenja.