TEHNO SAVJET

Kako do lozinke koju nitko ne može provaliti? Ništa lakše

15.09.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Za osiguravanje najbolje sigurnosti online valja koristiti komplicirane lozinke koje stvaraju pomoćni alati te svakako omogućiti i dvostupanjsku ovjeru računa. No mnoštvo internauta jednostavno ne želi koristiti te alate (password managers), a žele imati koliko-toliko pamtljive lozinke

Ne, rješenje definitivno nije koristiti '123456' ili password za lozinke. Stranica MakeUseOf prenosi zgodan savjet s mreže Reddit, a koji će pojačati sigurnost i istovremeno vam olakšati pamćenje lozinke.

Za servis ili internetsku stranicu za koju se želi kreirati lozinka valja uzeti ime - i obrnuti redoslijed, tako da twitter postane rettiwt, facebook postane koobecaf i sl.

Nakon toga valja staviti datum rođendana te umetnuti brojeve između svakog slova. Ako vam je rođendan 1. travnja 1986. i stvara se lozinka za Twitter, onda slijedi r1e4t1t9i8w6t.


Kako bi stvari postale nešto složenije za probijanje, valja iskoristiti još veliko početno slovo te naposljetku dodati neki znak, poput uskličnika.

Konačni rezultat je R1e4t1t9i8w6t!.

Na taj način se ne mora točno upamtiti lozinka, već samo način na koji se može doći do nje, i naravno kao je riječ tek o primjeru.