GADNO IZGLEDA

Evo zašto se Samsung odlučio na povlačenje Galaxy Notea 7

08.09.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Primjerak nedavno iz prodaje povučene Samsungove perjanice eksplodirao je u hotelskoj sobi i prouzročio gotovo 1.400 dolara štete. U SAD-u razmišljaju o zabrani unošenja Notea 7 u zrakoplove

Vlasnik eksplozivnog modela je Australac koji je, kako tvrdi, bio na poslovnom putu kad je njegova hotelska soba umalo izgorjela. Incident je opisao na Redditu pod nadimkom Crushader. Priča je, ako je istinita, zastrašujuća.

Potpuno novi Note 7 eksplodirao je tijekom jutra, dok je vlasnik spavao a pametni telefon se punio uštekan u struju. 'Mobitel je potpuno spržen, ne mogu doći ni do kartica SIM i SD', naveo je. 'Zašištao je i puknuo, nakon čega su iz njega suknuli plamen i dim. Umalo sam doživio napad panike kad sam se probudio.'


Tvrdi kako je koristio originalni punjač i kabel, a spržio je posteljinu i tepih u sobi te mu opekao prst kad ga je tresnuo o pod.

U Samsungu su mu rekli kako je to prvi slučaj zabilježen u Australiji. Dobio je J1 kao zamjenski uređaj, a u južnokorejskoj korporaciji su obećali podmiriti štetu nastalu u hotelu.

Američka regulatorna agencija Federal Aviation Administration razmatra mogućnost zabrane unosa Galaxy Notea 7 u zrakoplove na području Sjedinjenih Država.

Odluku još nisu donijeli između ostalog i zato što je Samsung povukao uređaj iz prodaje, a da nije u proces službeno uključio američko Povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda (Consumer Product Safety Commission). Stoga se svaka savezna agencija mora sama za sebe domisliti kako reagirati, a u Note 7 još uvijek je u prodaji u nekim trgovinama u SAD-u.

Zrakoplovne agencije u SAD-u zasad još nisu odlučile zabraniti unošenje tih uređaja u svoje zrakoplove. No učini li to FAA, tu će odluku morati svi provoditi. Tako su krajem 2015. godine zabranili hoverboarde upravo zato što bi se pregrijavali i potom buknuli.

Samsung je prodao ukupno oko milijun smartfona Galaxy Note 7. Dobrovoljno je iz prodaje povukao još njih oko 2,5 milijuna. Zamjenski uređaji trebali bi biti dostupni za nekoliko tjedana.

Više:Gizmodo