BRŽE, BOLJE, UČINKOVITIJE

Chrome je sada kudikamo ‘lakši’ za baterije prijenosnika i mobilnih uređaja

07.09.2016 u 15:35

Bionic
Reading

Internetski preglednik Google Chrome već duže vremena poznat je kao 'gutač baterije' u svijetu prijenosnika - i to neovisno o tom je li riječ o Windows ili Mac platformi. Google je toga itekako svjestan te već neko vrijeme radi na brojnim optimizacijama. S dolaskom preglednika Chrome u verziji 53, promjene nabolje su itekako opipljive, posebno pogleda li se u ne tako daleku prošlost

Chrome 53 u odnosu na Chrome 46 tako donosi više od dva sata baterije na jednom punjenju pri pregledu Vimeo HD video-materijala. Test su izveli na Microsoftovim hibridnim prijenosnicima Surface Book, a rezultat je uistinu jasan.

Dok je Chrome 46 uspješno reproducirao HD sadržaj osam sati i 27 minuta, Chrome 53 je na Surface Booku bez problema sadržaj reproducirao 10 sati i 39 minuta:

Naravno, korisnici prijenosnika rade mnogo više od konzumiranja video sadržaja s interneta. Google navodi kako je mjerenjem različitim alatima ustanovio kako Chrome za Mac koristi 33 posto manje resursa za sve - od video materijala, preko slikovnog sadržaja pa sve do jednostavnog skrolanja stranicom.

Usprkos tome, u Googleu svoj uradak još nisu stavili nasuprot preglednika Edge, Firefox ili Opera, koji su se redom ranije pokazali učinkovitijima

Više: Chrome Blog