POKAZALO ISTRAŽIVANJE

50 posto internauta past će na ovo usprkos riziku

05.09.2016 u 21:18

Bionic
Reading

Pokus i istraživanje koje su napravili na sveučilištu FAU (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) pokazao je kako čak pola korisnika interneta pada na 'clickbait' linkove s neprovjerenih izvora

50 posto internetskih korisnika otvorit će linkove iz nepoznatih izvora i od nepoznatih osoba, iako su upoznati s tim da postoji mogućnost krađe podataka (phishing) ili preuzimanja malicioznog koda.

Sami pokus je izveden iz dviju studija. U objema su zapravo na adrese 1.700 studenata sveučilišta pod nepoznatim imenom poslali prevarantske e-mail i Facebook-poruke. Tim porukama pokušalo se namamiti čitatelje da kliknu na link u njima. Prva studija je testne subjekte oslovljavala prvim imenom, dok druga nije izravno ciljala na njih, ali je pružala više detalja o složenoj poruci. U oba slučaja poruka je sadržavala informaciju da se na poveznici mogu vidjeti fotografije sa studentske zabave.


Za prvu studiju, čak 56 posto primatelja poruka preko e-maila kliknulo je na link, dok ih je 38 posto stiglo s Facebooka. Za drugo izdanje pokusa, tek 20 posto čitatelja e-mail poruke odlučilo se kliknuti na poruku, dok je postotak Facebook-korisnika koji su to učinili narastao na 42 posto.

Istraživači su potom testnim subjektima poslali upitnik, sa željom da saznaju jesu li svjesni sigurnosnih rizika koji svakodnevno muče milijune internauta.

'Rezultati su nas iznenadili jer je 78 posto sudionika pokusa u upitniku navelo da su svjesni svih rizika otvaranja nepoznatih linkova', stoji u rezultatima istraživača. Istovremeno, ispitanici su i lagali o tom koliko ih je zapravo kliknulo na problematične linkove.

'Vjerujem da se uz pažljivo planiranje i izvedbu bilo koga može natjerati da klikne na ovakve linkove - barem znatiželjom. Ne mislim kako postoji stopostotna sigurnost', navela je Zinaida Benenson, autorica istraživanja.

FAU