PROJEKT ARA

Htjeli ste modularni smartfon? Google je odustao od te ideje

03.09.2016 u 11:22

Bionic
Reading

Alphabet, matična kompanija Googlea, odustala je od daljeg razvoja modularnog pametnog telefona Ara. Projekt Ara će, prema informacijama Reutersa, završiti na policama nakon nekoliko godina problema u razvoju - i usprkos najavama da će se koncem godine pojaviti prvi primjerci

Kompanija se na ovaj potez odlučila jer navodno želi pojednostaviti svoje 'izlete' u svijet hardvera. Zadnje vijesti vezane uz Project Ara stigle su koncem lipnja - i činilo se kako su inženjeri uspješno prešli preko glavnih problema. Štoviše, najavljeno je kako će developeri svoje prste na razvojne uređaje moći staviti ovu jesen, a potrošači će konačno moći uživati u izmjenjivom hardveru 2017. godine.

Razvoj ove modularne platforme je iz početaka bio problematičan. Google je ove godine čak i napustio ideju da veći dio hardverskih komponenti bude izmjenjiv, kako je glasila prvotna ideja. Problemi su bili posvuda - od softverske podrške za niz različitih dodataka (modula) pa do samog hardvera, koji se pokazao vrlo problematičnim za zadržavanje na okviru uređaja.


I dok je projekt završio 'na policama', to ne znači kako je cjelokupna stvar propala zauvijek. Reuters navodi kako njima poznati izvori govore o mogućnosti nastavka razvoja ove ideje u sklopu hardverskih partnerstava i licencnih programa.

Osnivač programa Project Ara Dan Makoski već neko vrijeme nije zadužen za njegov razvoj, no ideju je ionako teško ubiti pa stvar ide dalje - ponešto drugačijim pristupom: