RAVNO SA SAJMA IFA 2016

Ovo su Sonyjevi multimedijalni noviteti

02.09.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Sony tijekom sajma potrošačke elektronike IFA 2016 predstavlja niz uređaja namijenjenih reprodukciji multimedijalnih sadržaja

Novu seriju televizora SonyBravia 4K HDR čine modeli od 100, 75 i 65 inča (254, 190 i 165 centimetara) pokreće novi 4K HDR procesor za obradu slike X1 Extreme.

Sa 40 posto snažnijom obradom u realnom vremenu u odnosu na X1, nova verzija donosi tri nove tehnologije: HDR remasteriranje zasnovano na objektu koje unapređuje standardni dinamički opseg na kvalitetu blisku 4K HDR kvaliteti, zatim dvostruku obradu baza podataka koja uklanja neželjeni digitalni šum, kao i proces Super Bit Mapping 4K HDR koji kreira suptilnije prelaze boja.

Ovo je prva linija televizora je prva koja posjeduje tehnologiju pozadinskog osvjetljenja Backlight Master Drive.

Novi model kamere 4K Action Cam FDR-X3000R dobio je tehnologiju stabilizacije slike Balanced Optical SteadyShot (B.O.SS), koja je dosad bila prisutna kod kamkordera Handycam. Stabilizaciju slike moguće je koristiti i tijekom snimanja u 4K rezoluciji, kao i u režimima snimanja pri visokim brzinama.

Tijelo uređaja je otporno na prskanje i dolazi s potpuno vodootpornim kućištem za podvodno korištenje (MPK-UWH1) na dubini do 60 metara. Na njemu je priključak za tronožni stativ. HDMI, Micro USB i ulaz za mikrofon smješteni su straga.

Opremljena je procesorom Bionz X, inače prisutnom kod ɑ7 fotoaparata. Exmor R CMOS senzor tip 1/2.5 od 8,2MP s velikim pikselima, prilagođen aspektu slike 16:9, uparen je s novim širokokutnim objektivom Zeiss Tessar.

Nudi mogućnost snimanja fotografija od približno 8,3 megapiksela u 4K rezoluciji, uz besplatni PC softver Action Cam Movie Creator.

Daljinski upravljač Live-View je približno 30 posto manji od svog prethodnika. Kameru možete kontrolirati pametnim telefonima i tablet računalima pomoću besplatne aplikacije PlayMemories Mobile.

Možete bilježiti 4K video zapise pri brzini od 1.000 Mbps, Full HD zapise pri brzini od 50 Mbps u formatu XAVC S. Stereo mikrofon ima funkciju koja reducira zvuk vjetra.

FDR-X3000R će u prodaju krenuti u studenom po cijeni od 600 eura.

Serija Signatures obuhvaća slušalice, Walkman i pojačalo. Sve navedene uređaje odlikuju novi standardizirani balansirani konektori promjera 4,4 milimetra.

Slušalice MDR-Z1R odlikuje širok opseg frekvencija do 120 kHz i HD driver od 70 mm. Kućište je osmišljeno kako bi eliminiralo nepotrebnu rezonancu, jastučići su kožni, traka od beta titanijuma, zaštitne mrežice kućišta od nehrđajućeg čelika.

Novu seriju WM1 čine redizajnirani modeli NW-WM1Z i NW-WM1A. Kućište je od pozlaćenog bakra bez primjese kisika, upleteni četverožilni kabel djelo je tvrtke Kimber Kable. Na raspolaganju je i model s aluminijskom završnom obradom kućišta, NW-WM1A. Novi kondenzator s visokim udjelom polimerskih vlakana FT CAP ugrađen je u napajanje pojačala.

Opremljeni su tehnologijom DSEE HX i nude pet načina rada. Podržavaju povezivanje putem Bluetootha, kao i tehnologiju LDAC.

Pojačalo za slušalice TA-ZH1ES može reproducirati u visokoj rezoluciji (do DSD formata od 22.4MHz/PCM 768kHz/32bit). Novo kućište FBW osmišljeno je kako bi eliminiralo nepotrebne vibracije. D.A. hibridno kolo pojačala kombinira Sony S-Master HX digitalno pojačalo s analognim pojačalom.

Također ima DSEE HX, kao i procesor za remasteriranje DSD. Moguće ga je koristiti i s drugim uređajima.

Signature Series slušalice i Walkman bit će dostupni u listopadu, a pojačalo od kraja studenog. Cijena slušalica MDR-Z1R je 2.200 eura, Walkman uređaja NW-WM1Z 3.300 eura, NW-WM1A 1.200 eura, a pojačala TA-ZH1ES 2.000.


Projektor za kućno kino VPL-VW550ES 4K SXRD, dostupan u crnoj i bijeloj boji, podržava 4K HDR prikaz. Kompatibilan je i sa standardom Hybrid Log-Gamma (HLG).

Odlikuju ga 1.800 lumena osvijetljenosti i unaprjeđeni dinamički kontrast odnosa 350.000:1.

Omogućava pristup servisima za emitiranje 4K sadržaja kroz HDMI standard (podrška za HDR standard za 4K 24p u 4K 60p), kao i HDCP 2.2. zaštitu za HDMI1 i HDMI2 terminale.

Ima ugrađeni RF 3D predajnik. Lampa bi trebala izdržati do 6.000 sati u načinu rada Low.

VPL-VW550ES bit će dostupan u listopadu.

Zvučnik XB5 je dodatak seriji Extra Bass, 20 posto manji i lakši od prethodnika. Opremljen je linijskim svjetlom koje mijenja boje u skladu s ritmom glazbe te flash osvjetljenjem. Podržava povezivanje putem Bluetootha i One Touch NFC-a.

Uz pomoć aplikacije SongPal zvučne efekte možete izabrati direktno s pametnog telefona, funkcija Stereo Pairing ostvaruje stereo zvuk,a funkcija Speaker Add može povezati dva zvučnika XB5.

Dostupan je u crnoj, crvenoj, plavoj i zelenoj boji.


Model V77 je kompaktnog dizajna te opremljen kotačićima i ručkom. Zahvaljujući ugrađenoj bežičnoj mreži možete pristupiti servisima kao što su Google Cast i Spotify Connect, dok opcija Wireless Party Chain omogućava bežično povezivanje do 10 jedinica sa sinkroniziranim zvukom i osvjetljenjem.

Nove odlike su tipka osjetljiva na dodir, funkcija za tematsko osvjetljenje, kao i vodootporna gornja površina zvučnika. Nudi priključak za HDMI, podršku za Bluetooth i NFC, audio ulaz, ulaz za CD/DVD, USB ulaz, dva ulaza za zvučnik i FM radio.

Cijena modela GTK-XB5 bit će približno 250 eura, a modela MHC-V77DW približno 700 eura. Oba uređaja bit će dostupna od listopada 2016.

Slušalice MDR-1000X, tvrde u Sonyju, nude najresponzivniju funkciju suzbijanja buke na tržištu.

Opremljene su personaliziranim optimizatorom suzbijanja buke, koji analizira oblik glave i načina na koji nosite slušalice, kao i režimom ambijentalnog zvuka. Po prvi put se u slušalicama našla i tehnologija DSEE HX koja nadograđuje kvalitetu kompresirane glazbe na razinu blisku visokoj rezoluciji.

Novitet je režim rada Quick Attention koji se aktivira prislanjanjem ruke na kućište slušalica. Podržavaju povezivanje Bluetoothom. Baterija bi trebala potrajati do 20 sati prije punjenja.

Slušalice MDR-1000X bit će dostupne od listopada po cijeni od 400 eura.

Prijamnik XAV-AX100 nudi mogućnost povezivanja automobila s pametnim telefonom, unaprijeđeno sučelje s ekranom na dodir i reprodukciju raznovrsnih sadržaja dok ste u pokretu.

Podržava telefoniranje, slanje poruka, upravljanje glazbom, kartama i drugim značajkama u sklopu platformi Apple CarPlay (uključujući Siri) i Google Auto putem zaslona osjetljivog na dodir, s unaprijeđenim značajkama za noćnu vožnju i vožnju pod jarkim suncem.

Pruža zvuk snage 4 puta 55 vati, s grafičkim desetopojasnim ekvilajzerom, funkcijom Extra Bass, tri izlaza za pretpojačalo i funkcijom Dynamic Stage Organiser koja stvara iluziju zvučnika smještenih u upravljačkoj ploči.

Prijemnik XAV-AX100 će biti dostupan diljem Europe u prosincu.