SMJERNICE ZA REGULATORE

EU podržala neutralnost interneta

31.08.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Neutralnost interneta/mreže (net neutrality) podrazumijeva tretman svih podataka na jednak način, bez obzira kojeg su sadržaja. Stav je BEREC-a kako svi stanovnici Europe trebaju imati pristup otvorenom internetu u jednakoj mjeri

Europsko regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), u kojem sjede predstavnici svih komunikacijskih regulatora u Europskoj uniji, objavila je Smjernice kojima pojašnjava kako se telekomi trebaju odnositi prema podacima kojima upravljaju. Smjernice su objavljene nakon što je objavljena Uredba o pristupu otvorenom internetu, koja regulira tu materiju.

Ranije su aplikacije i servisi online mogli, teoretski, platiti više kako bi njihovi proizvodi funkcionirali glatko. No, BEREC je odredio kako će tek ograničeni broj usluga moći zatražiti takav poseban tretman, i to ne na štetu drugih.

Među iznimkama su servisi za glasovne pozive visoke kvalitete na mobilnim mrežama, zdravstvene usluge u realnom vremenu (poput, primjerice, video prijenosa korištenih pri operacijama na daljinu) i prijenosi uživo putem internetskih TV servisa. Regulatori će morati provjeravati šteti li poseban tretman drugim sudionicima tržišne utakmice.


Nova pravila također određuju pravo potrošača na slobodan pristup i distribuciju informacija i sadržaja te korištenja aplikacija i servisa po vlastitom izboru, sve dok time ne krše zakon.

Mrežni operatori će također moći upravljati prometom kako bi udovoljili pravno utemeljenom nalogu, osigurali integritet i sigurnost mreže te reagirali na zagušenja, također pod uvjetom da su ekvivalentne kategorije prometa tretirane na isti način.

U potpunosti je zabranjeno blokiranje ili usporavanje pristupa pojedinim aplikacijama u odnosu na ostale. No, hoće li biti dozvoljeno omogućavanje pristupa, recimo, Facebooku korisniku nakon što je dosegao limit od pet GB prometa mobilnog interneta? Nije jasno određeno kako postupati u takvim slučajevima, ali BEREC je regulatorima preporučio da imaju na umu kakve će učinke takve iznimke imati kad će se takve iznimke javno procjenjivati.

Doprinos u izradi Smjernica dala je i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. HAKOM smatra da je BEREC usvajanjem Smjernica pružio nacionalnim regulatornim tijelima osnovu za dosljednu primjenu odredbi Uredbe u praksi, a što je jedan od preduvjeta za očuvanje neutralnosti interneta.

Više:BBC i BEREC