SSD-OVI NADIRU

Hoćemo li uskoro reći 'zbogom' čvrstim diskovima?

31.08.2016 u 15:38

Bionic
Reading

Do 2018. godine više od pola računala pohranjivat će podatke na memorijskim čipovima umjesto na dobrim starim čvrstim diskovima, procjenjuju u analitičkoj tvrtci TrendForce

Čvrsti diskovi konstantom su računalne industrije zadnjih 60 godina. Revolucionalizirali su računalstvo od trenutka kada je IBM komercijalizirao svoj čvrsti disk RAMAC 1956. i proširili se diljem svijeta na širok raspon uređaja.

No, čini se kako se bliži kraj i njihove ere. Već za dvije godine prema zapećku će ih gurnuti sustavi pohrane koji koriste memorijske čipove u osobnim računalima, prognoziraju u analitičkoj tvrtci TrendForce.


Ne pristaju baš dobro u mobitele, USB stickove i memorijske kartice, koji redom koriste flash memoriju. I dalje su snažno zastupljeni u osobnim računalima, stolnim i prijenosnim, ali najbrži među tim strojevima već koriste SSD, također oblik flash memorije koji je već zauzeo trećinu tržišta. Do 2018. taj bi udio trebao porasti na 56 posto.

Čvrsti diskovi i dalje imaju nekoliko ključnih prednosti u odnosu na SSD-ove. Većeg su kapaciteta i jeftiniji, recimo, a i SSD-ovi se brže troše.

Više:CNET